Duško Knežević: Moji pravnici će pripremiti teren da se vratim u CG 1Foto: Wikipedia

Odmah poslije formiranja demokratske vlasti moji pravnici će pripremiti teren za moj povratak i završetak procesa koje je pokrenula kriminalna vlast prijavama koje je podnijela protiv mene, poručuje u eksluzivnom intervjuu za Demostat Duško Knežević, predsednik Atlas grupe.

Ovaj poznati  crnogorski biznismen je, podsetimo, nakon afere “Koverat”, utočište pronašao u Londonu, kao britanski državljanin. Naš sagovornik se od letos ne nalazi na crvenoj poternici Interpola.

Kako se osećate nakon što ste skinuti sa Interpolovih poternica?

-To je bio veliki dan za mene, posebno za moju familiju koja je mnogo propatila zbog hajke kojoj sam bio izložen, kao i fizičkih napada od strane bandi Mila Đukanovića.  Stigle su mi čestitke sa visokih adresa politike i biznisa, ali mi je najvažnije da je dokazano da su procesi protiv mene montirani i da sam žrtva političkog progona.

Kako komentarišete rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori? Šta je, prema Vašem mišljenju, bilo presudno za poraz DPS-a?

– Narod je shvatio da je vrijeme da korumpiranom režimu dođe kraj. Izašao je u velikom broju na izbore. Litije su pokazale da je snaga u narodu veoma velika i zbog napada na crkvu su pokrenule mnoge i preokrenule neke koji su dosad glasali DPS, a dobro organizovana opozicija ovaj put je uspjela da bude na visini zadatka.

Šta očekujete od nove crnogorske vlade?

– Biće joj jako teško jer je DPS opljačkao budžet i sve resurse. Velika zaduženja stižu na naplatu, treba raditi na reprogramu, pronaći nova zaduženja, pomoći najugroženijima, a posebno maloj privredi koja je najviše pretrpela od udara korone. Zato mi se čini da je podrška privredi i kreiranje ambijenta za privlačenje investitora ključni zadatak nove vlade. Ja odavno govorim da Crnu Goru možemo pozicionirati kao regionalni tehnološki i finansijski hab. Zalažem se za uvođenje evropskih standarda, MIFID i PSD regulative, jer bi to bio veliki magnet za investicije u Crnoj Gori. To je samo jedan od srednjeročnih ciljeva.

Smatrate li da je moguća politička kohabitacija ekspertske vlade sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem?

-To je nemoguće. Đukanoviću bi bilo najbolje da se povuče i napusti CG. Kada se vratim u CG jedan od nas dvojice mora ići u zatvor.

Razmišljate li da se kandidujete za predsednika CG?

– Rekao sam da bih to rado uradio. Razgovarao sam sa međunarodnim činiocima, ali je jasno da mi je potrebna podrška u CG, posebno od političkih subjekata.

Planirate li, možda, osnivanje političke stranke?

– To će zavisiti prvenstvo od moje odluke da li se kandidujem za predsednika države.

Da li očekujete podele u poslaničkom klubu DPS-a nakon što je ta partija izgubila vodeću ulogu u državi?

-Rascjep je evidentan, već mi se javlja šest, sedam poslanika DPS koji bi da naprave svoj klub. Mislim da će se DPS raspasti na nekoliko frakcija.

Kakve odnose CG i Srbije ubuduće priželjkujete?

– Kao što sam rekao, najbolje moguće ekonomske odnose. Ne vidim zašto ne bi granicu ukinuli i omogućili slobodan protok ljudi, roba i kapitala. Mini Šengen je po meni vrlo zanimljiv projekat za sve članice Zapadnog Balkana.

Kako komentarišete nedavne razgovore Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou u Beloj kući?

– U ovom trenutku je teško procijeniti, pošto je izborna kampanja u SAD u punom jeku, da li je sporazum u Vašingtonu bio za kampanju ili za rješavanje problema na Balkanu. Srbija je sada glavni spoljnopolitički igrač na Balkanu i nadam se da će tu ulogu dobro iskoristiti, a posebno svoju ekonomsku snagu koju ima.

“Zapadni Balkan je došao u fokus velikih sila”

Kako gledate na aktuelnu situaciju na Zapadnom Balkanu?

– Zapadni Balkan je došao u fokus velikih sila, posebno SAD. Zato možemo očekivati poslije izbora u SAD da će sporna pitanja možda moći da se riješe tokom 2021. Ono što je važno jeste da zemlje Balkana moraju da same dokažu na neki način da su spremne za EU za nekih pet godina. Zato sam rekao da je mali Šengen, kao neka vrsta predvorja za EU, vrlo interesantna ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari