Ministarka zdravlja: Crna Gora ima otvorene granice, očekujemo turiste iz Srbije 1Foto: Vlada Crne Gore

Zadovoljna sam prvom posjetom državi Srbiji. Smatram da je Ministarstvo zdravlja Crne Gore, kao i druga ministarstva zdravlja u regionu i šire u ovom trenutku pod posebnim fokusom i da je sasvim očekivano da se upravo ova ministarstva, odnosno ministri zdravlja, između sebe maksimalno konsoliduju, solidarišu i zajednički probaju u da riješe jedan veliki,  vanserijski problem koji je zadesio cijeli svijet, i svaku pa i najmanju zemlju na planeti, kaže u razgovoru za Demostat doktorka Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja Crne Gore.

– Upravo moja posjeta državi Srbiji, odnosno ministru, gospodinu Lončaru, bila je posvjećena borbi protiv kovida i rešavanju kovid krize. Naravno, jedan od osnovnih elemenata naše posete bile su vakcine, odnosno nabavka iz Srbije, iz novih postrojenja u kojima će se one proizvoditi u toj državi – kaže ona za Demostat, upitana kako se oseća kao prvi član ovog saziva crnogorske vlade koji je došao u službenu posetu Srbiji.

Naša sagovornica, koja je u Beogradu nedavno boravila, ističe:”Nismo se bavili samo problemima u vezi sa kovidom, već i drugim problemima u domenu zdravlja koji svakako zahtjevaju dobru regionalnu saradnju.

*Da li ste zadovoljni razgovorima sa ministrom zdravlja i premijerkom Srbije, Zlatiborom Lončarom, i Anom Brbabić?

– Tokom ove posjete ja sam se srela i sa premijerkom, gospođom Anom Brnanić. Bilo mi je veliko zadovoljstvo, naš razgovor je bio veoma konstruktivan. Takođe smo postigli jedan viši nivo saradnje između dvije države, što tako i treba da bude. I svakako regionalna saradnja nam je od posebnog značaja. Saglasili smo se da je regionalna saradnja ključ uspjeha. 

*Najavljena je mogućnost da će biti olakšana zdravstvena procedura u za turiste iz Srbije tokom predstojeće letnje sezone, odnosno da će, možda, biti ukinuta obaveza vakcinisanja ili PCR testiranja za prelazak granice. Da li je doneta konačna odluka o tome?

– Postoji, konačna odluka je donešena. Crna Gora ima otvorene granice, dakle, granice bezuslovno prolaze svi najbliži susjedi,  svi direktni susjedi države Crne Gore, među kojima, naravno, i Srbija, tako da turisti iz države Srbije su dobrodošli, i mi očekujemo da će nas ljetos posjetiti.

*Kako komentarišete dosadašnju donaciju vakcina protiv korona virusa iz Srbije? Da li je takav potez, prema Vašem mišljenju, doprineo i unapređenju međudržavnih odnosa?

– Apsolutno smatram da je takav jedan potez doprineo jačanju međusobnih odnosa između dvije prijateljske i bratske države. Donacija se desila u dva navrata, prvi put Sputnjik V vakcinom, drugi put Astra zeneka vakcinom. Obje donacije imale su svakako posebno mjesto i značaj u vakcinaciji u državi Crnoj Gori. Prvim vakcinama Sputnjik V započela je vakcinacija, a Astra zeneka vakcine su korištene u procesu masovne vakcinacije u Crnoj Gori, i, naravno, dale svoj doprinos toj masovnoj vakcinaciji.

*Tvrdilo se i da je Crna Gora spremna da kupi određenu količinu „cepiva“proizvedenih u Srbiji. Ima li nekih novosti na tu temu?

– Što se tiče nabavke vakcina iz države Srbije, svi smo svjedoci da Srbija veoma ažurno radi na proizvodnji vakcina, što će, neminovno, imati i pozitivne reperkusije na Crnu Goru jer mi smo upravo iz tog razloga i dogovarali nabavku vakcina iz Srbije. To je najjednostavniji i najbrži put da vakcine stignu u Crnu Goru u slučaju da nam i dalje u nekom budućem periodu budu potrebne. Naravno, svi se nadamo da će kovid u jednom trenutku odustati i da će ta borba biti u korist čovječanstva, odnosno svih nas, ali moramo da budemo oprezni i sasvim je logično da sa Srbijom, koja je naša bratska i prijateljska zemlja, dogovaramo vakcine najkraćim i najbržim putem.

*Kako ocenjujete aktuelnu epidemiološku situaciju u CG? Imaju li oni koji bi želeli da se zapute u Vašu državu na more letos razloga da strahuju od karantina ili sličnih restriktivnih mera?

– Epidemiološka situacija u Crnoj Gori, slobodno mogu da kažem, jeste u ovom trenutku potpuno stabilna. Postoje potpuno stabilni uslovi za dolazak turista u Crnu Goru. Očekujemo da će oni doći, potrudićemo se da kao i obično budemo dobri domaćini. Situacija je trenutno potpuno pod kontrolom. I nema nikakvog razloga da se prate nekog karantina. Ukoliko bi se epidemiološka situacija mijenjala, u nekom lošijem smjeru, a nadamo se da neće, pošto 24 sata dnevno pratimo situaciju, svakako bi svi bili blagovremeno o tome obavešteni. Svi se naravno nadamo da do toga neće doći.

*Kako gledate na aktivaksere koji su, stiče se utisak, „glasniji“nego ikada ranije, i u našem regionu i šire?

– Ja uvijek polazim od te premise da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali, s druge strane, kao ljekar, i kao humanista, apsolutno u ovom trenutku razumijem značaj vakcinacije i očekujem da će i ostali vremenom shvatiti koliki je značaj vakcinacije. U prvom redu, naravno, pozivam ljekare i zdravstvene radnike da na pravi način približe građanima značaj vakcinacije i da objasne koliko je to važno za zaštitu sopstvenog zdravlja i zdravlja svoje okoline. Opet se vraćam na početak – svako ima pravo na svoje mišljenje i nije dobro neargumentovano nekoga ubjeđivati, ali ovde se radi o argumentima, o činjenicama. Ja svako svoje mišljenje uvijek baziram na nauci jer medicina je jedna egzaktna nauka koja se bazira zapravo na činjenicama i logično je da ako tako razmišljamo neće biti teško donijeti odluku.

Odazovite se vakcinaciji

*Kakav biste zdravstveni savet dali našim čitaocima budući da ste bili načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra u Podgorici pre nego što ste postali ministarka?

– Ja sam, nažalost, bila svjedok mnogih teških kliničkih slika i pratila sam mnogo teških pacijenata, i ne samo sada od kovida nego i ranije, kada su bile u pitanju epidemije gripa. Veoma je važno da kažem da na intenzivnoj jedinici izuzetno rijetko su ležali, i to sa blažim slikama, pacijenti koji su vakcinisani protiv gripa, što, svakako, govori u prilog toga da vakcina jeste jedan veoma veliki stepen zaštite od teških kliničkih slika i od smrtnih ishoda. Ono što je moj savjet jeste svakako da se građani odazovu na vakcinaciju i da poštuju epidemiološke mjere, jer će na taj način najbolje pomoći prvo sebi, a onda, naravno, i svim svojim najdražima i najbližima.

O sagovornici

Jelena Borovinić Bojović rođena je 29. avgusta1975. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici sa najboljim ocenama. Sa odličnim uspehom završila je i Muzičku školu Vasa Pavić, instrument klavir.

Akademsko obrazovanje započinje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirala 2001. godine. Specijalizaciju iz Interne medicine na istom fakultetu završava 2009. Supspecijalističke studije iz oblasti pulmologije na beogradskom Univerzitetu uspešno je okončala 2016.

Trenutno je je na doktorskim studijama iz Interne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Radni vek započela je kao lekar opšte prakse u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i Domu zdravlja Podgorica 2002.godine. Kao lekar kliničar nastavlja rad na Infektivnoj klinici Kliničkog Centra Crne Gore u periodu od 2002.- 2009. godine.

Internista je na Odeljenju Pulmologije u KCCG do 2016, a kao supspecijalista pulmolog na Odjeljenju Pulmologije Interne Klinike ostaje do decembra 2020. godine, kada je preuzela dužnost ministarke zdravlja.

Stručni je saradnik  na predmetu Interna medicina na Medicinskom Fakultetu Univerziteta Crne Gore, a celu deceniju stručni je konsultant iz oblasti infektivnih bolesti za NVO sektor.

Sudsko medicinski vještak iz Interne medicine i Pulmologije je od 2015. Do 2020. godine, a mentor iz oblasti ,,Interna Medicina – Pulmologija na Medicinskom Fakultetu Univerziteta Crne Gore u periodu 2017-2020.

Aktivni je učesnik regionalnih i inostranih medicinskih kongresa, konferencija i debata. Kao autor ili koautor, potpisnik je više desetina radova iz stručnih oblasti kojima se bavi, a učesnik i predavač je velikog broja konferencija sa međunarodnim učešćem. Udata je i majka dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari