Di Majo Vučiću: Italija će učiniti sve da ubrza proces priključenja Srbije u EU 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV/ MO

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo rekao je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas u Beogradu da Italija podržava Srbiju na evropskom putu i da će sve učiniti da ubrza njen proces priključenja, saopšteno je iz predsedništva Srbije.

„Italija je prijatelj Srbije na evropskom putu i učinićemo sve da ubrzamo proces priključenja. Zapadni Balkan jeste ključni faktor proširenja EU“, rekao je Di Majo i predložio da se nastavi sa dobrom praksom održavanja zajedničkih sednica dveju vlada.

Dvojica sagovornika dotakli su se i situacije u regionu i zastoja u dijalogu Beograda i Prištine nakon uvođenja taksi na srpsku robu, navodi se u saopštenju.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da, odmah po ukidanju taksi, nastavi razgovore i dijalog sa Prištinom i izrazio nadu da postoji mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja problema.

„Odnosi dve zemlje su veoma dobri, imamo podršku Italije za naš evropski put“, rekao je Vučić i naglasio da dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa.

Vučić je rekao da je Italija danas jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije u Evropi i već više godina je i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije. Ona je drugi spoljnotrgovinski partner Srbije i drugo izvozno tržište, do kraja 2018. bilo je prvo, a četvrti uvozni partner, rekao je Vučić i dodao da Italija spada među najveće investitore u sprsku privredu.

Italijanski ministar je čestitao Vučiću na ekonomskim rezultatima, naročito na smanjenju nezaposlenosti, kao i u oblasti novih tehnologija i uključenju mladih u te procese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari