Dijalog u Srbiji počinje posle sednice Evropskog parlamenta 24. i 25. marta 1Vladimir Bilčik Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Nakon što Evropski parlament usvoji izveštaj o Srbiji Vladimira Bilčika mogle bi da počnu konsultacije predstavnika EP i stranaka opozicije o formatu i temama predstojećeg međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

To očekuju, kako nam je nezvanično rečno, u bloku partija koje su svoju platformu za pregovore već poslale evropskim poslanicima, a koji čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret.

Kako je ranije najavljivano, zbog situacije sa korona virusom i zabrane putovanja evropskim zvaničnicima (poslanicima EP Vladimiru Bilčiku i Tanji Fajon, bivšim poslanicima Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu, kao i predsedniku Odbora za spoljne poslove EP Dejvidu Mekalisteru) pojedinačne konsulatacije preko video-poziva stranaka opozicije i evropejaca planirane su za kraj marta.

Tačnije, kako nam je rečeno, nakon što EP usvoji izveštaj izvestioca EP za Srbiju o kojem će se razgovarati i glasati 24. i 25. marta tokom takozvane „mini-plenarne“ sesije koja se održava u poluudaljenom režimu u EP u Briselu. Usvajanjem ovaj izveštaj postaje rezlucija EP.

Posle pojedinačnih razgovora sa partijama zainteresovanim za učešće u dijalogu uz posredovanje EP, u opoziciji veruju da će biti organizovan sastanak na daljinu i sa predstavnicima vlasti, nakon čega bi svi trebalo da se nađu „oči u oči“ bilo preko video-poziva ili tako što će predstavnici EP doputovati u Beograd, što je manje verovatno zbog epidemioloških okolnosti.

Uoči ovih razgovora, bojkot opozicija još nije, niti će, prema nekim ocenama, postići dogovor oko jedne platforme za dijalog. Dogovor, kako je Danas već pisao, nije moguć ni oko toga da opoziciju u tim razgovorima zastupa jedna ili dve osobe.

Za to da se odrede dve osobe s neupitnim kredibilitetom koje će umesto predstavnika bojkot opozicije biti u tim razgovorima zalažu se Narodna stranka Vuka Jeremića, Dveri Boška Obradovića i neformalna grupa intelektualaca u Skupštini slobodne Srbije.

Drugačiji stav zastupa blok oko SSP Dragana Đilasa, koji smatra da nije dobro unapred, i bez znanja u kom formatu će se dijalog odvijati, svoditi bojkot opoziciju na samo dva čoveka, čiji se glas, ma koliko dobar, neće čuti od šumova koje će praviti predsatvnici vlasti. A vlast, prema najavama, planira da na dijalog pošalje samo u ime SNS pet osoba.

Uz to treba računati i SPS, ali i predstavnike ostalih satelitskih partija vlasti koje imaju poslanike u Skupštini Srbije.

Najnoviji amandmani

Portal Demostat imao je uvid u najnovije amandmane na Bilčikov izveštaj o Srbiji. Većinu najnovijih amandmana podneli su predstavnici socijaldemokrata, liberala i Zelenih u EP-u:

* Evroposlanici apeluju da se „nove runde jednog sveobuhvatnijeg međustranačkog dijaloga odigraju što je pre moguće“, uz poziv „svim stranama da definišu jasne ciljeve, kriterijume, merila i pregovarače“.

* Novoformirani saziv Narodne skupštine obeležen je ubedljivom većinom koju ima vladajuća koalicija i praktično je bez opozicije, što je „situacija koja ne pogoduje postizanju političkog pluralizma u državi“.

* Primećuje se da Srbija u domenu spoljne politike „i dalje u velikoj meri zavisi od saradnje sa Rusijom i Kinom“.

* Izražava se zabrinutost zbog visokih nivoa zagađenja vazduha u Srbiji i apeluje na vlasti da bez odlaganja sprovedu mere kako bi se unapredio kvalitet vazduha, „naročito u velikim gradovima i industrijskim zonama, poput Smedereva, Bora i Kolubare“.

* Postoje rizici od narastajuće turske ekspanzionističke politike na Zapadnom Balkanu, koja služi tome da dodatno destabilizuje ovaj region“.

* Kako se ocenjuje: „Zgroženi smo nedavnim orkestriranim napadima, koje je vodilo nekoliko narodnih poslanika i prorežimskih tabloida protiv istraživačkih novinara i pripadnika civilnog društva… to predstavlja grubo kršenje nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.“ P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari