Dimitrijević: Običan izmanipulisani Albanac ili Srbin najveća je žrtva ovih "ratnih igara" 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Problem trenutnih tenzija na relaciji Aljbin Kurti – Aleksandar Vučić je u tome što imamo dva predstavnika naroda koji misle da su superiorni u svom poslu i nisu sposobni da priznaju kada pogreše, a grešaka je puno na obe strane, ocenjuje za Danas Darko Dimitrijević, glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac, sa kojim razgovaramo o trenutnoj krizi na Kosovu, koju je izazvala odluka prištinkih vlasti o registarskim tablicama.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju barikade na administrativnim prelazima sa KiM, Kurti je započeo prvi, jer se posle ogromnih obećanja koje je građanima dao na prethodnim izborima, ništa nije promenilo.

– Ovaj nacionalistički čin Aljbina Kurtija je pokušaj da podigne svoj rejting na predstojećim lokalnim izborima, što mu za sada ide od ruke. Sa druge strane, imamo barikade koje iz senke vodi Srpska lista, koja takođe pred predstojeće lokalne izbore ima „ugroženu“ pobedu u opštinama gde ima više kandidata za gradonačelnike, poput Gračanice, Štrpca, Klokota… – objašnjava Dimitrijević.

Kako kaže, da Srpska lista vodi barikade jasno je iz medisjkih izveštaja u kojima se oni oglašavaju i koordiniraju neke aktivnosti sa vlastima u Prištini. Pritom, dodaje Dimitrijević,  građani sa severa koji su zaposleni u institucijama imaju „radnu obavezu“, da se pojavljuju na barikadama.

– Tako da i pored blage epidemiološke situacije u srpskim sredinama na KiM (oko 20 obolelih dnevno), imamo „onlajn“ nastavu na severu, jer su prosvetni radnici dužni da se odazivaju i blokiraju administrativne prelaze. Pritom, treba istaći da je blokada administrativnih prelaza u suština blokada samih Srba na severu, a ne blokada u kojoj se nešto onemogućuje albanskoj strani, protiv koje se bune srpski predstavnici, jer se Albanci kreću nesmetano normalno po celom severu. Dakle, sve se ovo prema mom nekom utisku svodi na jako skupu predizbornu kampanju u kojoj Srpska lista pomaže Kurtiju da bude veliki albanski nacionalista, a Kurti pomaže Srpskoj listi da pokažu kako su oni „veliki Srbi“. Običan izmanipulisani čovek, bilo da je Albanac ili Srbin, je najveća žrtva ovih „ratnih igara“, a biće i najveći gubitnik – ukazuje Dimitrijević.

Prema njegovom sudu, rezultat ovakve „ratne“ izborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu je to da o tim izborima danas ne govori niko, te da je izborna kampanja običnom čoveku gotovo nevidljiva.

– Sa druge strane, svi pričaju o severu Kosova, Albanci govore kako je Kurti veliki lider koji brani integritet Kosova, a sa druge strane, predstavnici Srpske liste, zajedno sa Vučićem, sebe predstavljaju kao zaštitnike Srba na Kosovu i Metohiji. Dakle, sve je ovo jedna velika farsa u kojoj bi jedino moje novinarsko pitanje vlastima u Beogradu bilo: Kako je moguće da smo od Markovih (Marko Đurić) 5:0 na gostujućem terenu, tokom briselskih pregovora, došli do situacije da se Srbija i njeni interesi brane na Jarinju i Brnjaku? Ovo pitanje je suština svih pobeda aktuelne vlasti i poraza običnog čoveka Srbina koji živi u Goraždevcu, Osojanu, Velikoj Hoči ili nekoj drugoj srpskoj sredini – ističe Dimitrijević.

Prema njegovom zapažanju, običan čovek na KiM već više od dve decenije živi život “na probu”.

– Nije bitno da li su to probne tablice, probna nezavisnost, probni zakoni koji se ne poštuju ili nešto drugo. Taj običan čovek se posle nekog vremena razočara u te “probne” eksperimente političara i beži što dalje odavde. Nije bitno da li je reč o obespravljenom Srbinu ili razočaranom Albancu, kojima su političari davali lažnu nadu, a uskraćivali realne mogućnosti – završava Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari