DJB: Nijedan naš predlog nije dospeo na dnevni red 1

„Izložbom odbijenih zakona“, koja već nekoliko meseci putuje po gradovima Srbije, poslanička grupa Dosta je bilo obeležava dvogodišnjicu ulaska u Narodnu skupštinu, kažu u DJB.

Izložbu čini 26 uličnih eksponata, odnosno predloga zakona koje je DJB dosad uputio u skupštinsku proceduru, ali ti zakoni nikada nisu usvojeni niti su dospeli na dnevni red skupštinske rasprave. Autor ove zanimljive izložbe je Forum mladih Dosta je bilo, a o zakonima sa građanima na trgovima širom Srbije razgovaraju aktivisti i poslanici DJB.

Među predlozima je i zakon da država mora svoj deci u osnovnim i srednjim školama da obezbedi udžbenike jer novca za to ima, i većina zemalja ima takvu praksu. Tu je i predlog da se svoj deci mora obezbediti besplatno mesto u vrtićima, jer tako sva deca imaju jednake šanse da uspeju u životu i budu dobri đaci, bez obzira na materijalno stanje porodice. DJB traži i da se legalizuje korišćenje kanabisovog ulja u medicinske svrhe koje veliki broj građana kupuje na crno, po paprenoj ceni, kako bi smanjili bolove i muke svojih najbližih ili za decu koja imaju autizam.

Važan predlog je ukidanje „protivustavnog sporazuma Vlade Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji je kompanijama iz ove zemlje omogućio da za njih ne važe zakoni Srbije i da im vlast poklanja najvrednije zemljište na Balkanu kroz projekat Beograda na vodi, PKB-a i desetine hiljada hektara najboljih oranica po Vojvodini“. Ova poslanička grupa je predložila i vraćanje „protivustavno otetih penzija kao i ukidanje zakona koji investitorima u Beogradu na vodi daje brojne privilegije, iako nije reč o projektu od javnog interesa“.

Među odbijenim zakonima je i da se žrtvama nasilja u porodici obezbedi materijalna i finansijska pomoć jer bi se žene tako lakše odvažile da prijave nasilnika. Na listi predloga je i da se pooštre uslovi za izbor članova Regulatornog saveta za elektronske medije (REM) i da se zakonom dozvoli REM-u oduzimanje dozvole televizijama koje ne reaguju na upozorenja ovog regulatornog tela zbog kršenja zakona.

Izmenama zakona o izboru narodnih poslanika DJB je tražio da se svim biračima omogući da prilikom provere svog upisa u birački spisak koristeći internet stranicu, dobiju i informaciju o tome na kojim izborima su do sada glasali, a na kojim nisu. Time bi se sprečila glasanja „mrtvih“ i ostale zloupotrebe sa biračkim spiskovima. Predložili su i elektronsko glasanje za dijasporu.

„Nijedan naš predlog nije došao na dnevni red samo zato što ti predlozi dolaze od opozicije i Dosta je bilo. Vladajuća većina apsolutno ne vodi računa o sadržaju tih predloga koji su apsolutno u interesu građana Srbije i po automatizmu ih na zvonce odbijaju“, kaže predsednica Foruma mladih Dosta je bilo Biljana Marković. Ona ističe da to „neće obeshrabriti DJB da se i dalje bori za zdravu i uređenu Srbija, i da će vladajuća većina to brzo osetiti prilikom donošenja budžeta za 2019. kada će morati ponovo da objasni građanima zašto su protiv besplatnih udžbenika za svu decu“.

Pored zakonskih predloga, DJB je podneo i predloge za osnivanje anketnih odbora koji bi trebalo da ispitaju loše poslovanje RTB Bor, Srbijagas, EPS, Železara Smederevo, Er Srbija, zatim izborni materijal i nepravilnosti tokom glasanja za izbore 2016. i 2017. godine.

DJB je podneo i predlog za osnivanje anketnog odbora koji bi istražio povezanost Aleksandra i Andreja Vučića sa osuđenim trgovcem narkotika, kao i prinudnog preuzimanje restorana „Franš“ i upravljačkih prava nad firmama Vin-Vin, Prointer i Energosoft, ističu u DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari