DJB: prodajom RTB Bor Srbija oštećena za 10 milijardi dolara 1

Odlukom Vlade Srbije da proda RTB Bor kineskoj kompaniji Zijin za 350 miliona dolara, građani Srbije i budžet Republike Srbije biće oštećeni za najmanje 10 milijardi dolara, koliko iznosi profit od buduće eksploatacije rude, saopštila je danas stranka „Dosta je bilo“.

„Dosta je bilo“ se protivi ovakvoj prodaji RTB Bor, jer inostrani kapital za male pare dobija pravo za eksploataciju svih rudnih resursa koja može doneti profit od nekoliko milijardi dolara, uz svu prateću infrastrukturu, objekte, postrojenja, opremu i vrlo kvalitetnu radnu snagu.

Za razliku od prethodne tri neuspešne privatizacije, danas sa sigurnošću znamo da RTB Bor vredi daleko više od 350 miliona dolara.

Prema našim stručnim procenama, RTB Bor trenutno vredi najmanje 50 milijardi dolara jer sva nalazišta nisu do kraja istražena, navedeno je u saopštenju „Dosta je bilo“.

Ova stranka objašnjava da se „samo nekoliko kilometara od Bora, nalazi budući rudnik Čukaru Peki, koji je po karakteristikama sličan rudnom ležištu Borska reka u sastavu RTB Bor.

Pre dve godine, poznata kompanija Freeport Mac MoRan je maltene džabe dobila od države istražno pravo na Čukaru Peki.

Za potrebe te firme urađena je prva preliminarna studija koja je profit od eksploatacije gornjeg dela Čukaru Peki procenila na 2,5 milijarde dolara.

Zatim je ta firma, 2016. godine, prodala prava firmi Nevsun Resources LTD za 384 miliona dolara. Država dinar od toga nije videla, stoji u saopštenju „Dosta je bilo“.

RTB Bor je pre nekoliko decenija istraživao zonu ležišta Čukaru Peki, ali zbog tadašnje tehnologije bušenja nisu uspeli da stignu do rude.

Nevsun u novembru 2017. godine pravi drugu preliminarnu studiju koja se potpuno razlikuje od prve jer povećava profit kompanije sa planiranih 2,5 milijardi na 2,8, ali tako što planiraju da naprave katastrofalnu ekološku štetu lokalnom stanovništvu i uruše ogroman prostor iznad rudnog ležišta.

I za ovo istraživa od ministarstva dobijaju dozvolu, a da nisu uradili studiju uticaja na životnu sredinu. To u Kanadi ne bi bilo moguće, konstatuje DJB.

Prema poslednjoj studiji iz juna 2018. godine, gornji i donji deo ležišta Čukaru Peki vrede 100 milijardi dolara. Procenjuje se da ukupan profit od eksploatacije kompletnog rudnog ležišta Čukaru Peki iznosi 10 milijardi dolara.

Svedoci smo apsurdne situacije, navodi DJB, da na samo nekoliko kilometara imamo dva vrlo slična rudna resursa i po kvalitetu i po kvantitetu raspoložive rude, od kojih se jedan, u vlasništvu stranog kapitala vrednuje desetinama milijardi dolara, a brat blizanac (Borska reka u sastavu RTB Bor), u vlasništvu države, poklanja Kinezima u bescenje.

Podsećamo da je samo u periodu od 2011. do 2015. godine, država uložila u revitalizaciju RTB Bor 600 miliona dolara, ali je kompanija opljačkana, uništena za šta su direktno odgovorni Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor i svi predsednici vlada počev od 2010. godine do danas, od kojih je najodgovorniji Aleksandar Vučič.

Rasprodaja vitalnih nacionalnih resursa kao što je RTB Bor predstavlja, na kraju,i put u bananizaciju države i pretvaranje Srbije u zemlju jeftine radne snage, zaključuje DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari