Prema istraživanju Faktor plusa, objavljenom u dnevnom listu Blic, da se u nedelju održavaju parlamentarni izbori, Srpska napredna stranka bi osvojila 54,8 odsto glasova, iza nje ali iznad cenzusa su još Savez za Srbiju sa 9,6 i Socijalistička partija Srbije sa 9,3 odsto. Ispod cenzusa trenutno su SRS sa 4,3 odsto, PSG koji je na 3,6 i SPAS Aleksandra Šapića sa 1,8 odsto. Kako je objašnjeno u Faktor plusu, istraživanje koje je rađeno pre mesec dana ranije sve članice SZS u zbiru su imale 14,4 odsto. Na pitanje gde je otišlo pet procenata navedeno je da je PSG blago skočio, kao i DSS, ali i da se SDS ponovo pojavljuje u istraživanjima.

Đilas ipak, stiče se utisak, nije zadovoljan ovim rejtingom.

– Blic neotvaranjem nijedne teme koja bi bila problem za Vučića i objavljivanjem lažnih istraživanja sistemski ubija volju opozicionih birača. A što se objavljenog istraživanja tiče Faktor plus uzima Ipsosova istraživanja koja finansira SNS i onda modifikuje već modifikovane rezultate povećavajući SNS i smanjujući opoziciju. Najsmešniji su procenti PUPS i stranke Nenada Popovića, čije ime stranke ni u slagalici niko pogodio ne bi. Ovakva istraživanja koja objavljuje „Moj Blic“, kako ga Vučić naziva, služe da ubede narod da nema nikakve šanse da se smeni Vučić i da bi za celokupnu opoziciju u Srbiji glasalo 25 odsto, a za vlast 75 odsto. Da nije žalosno bilo bi smešno – smatra Đilas. A na pitanje koliki je rejting Saveza, on kaže da ne želi da licitira rejtinzima.

Boban Stojanović, politički analitičar Demostata, za naš list kaže da posle dugo vremena neki opozicioni akter ima blizu dvocifrenog procenta, što je, prema njegovim rečima, dobra pozicija trenutno, posebno imajući u vidu ulazak Dveri u Savez i približavanja DSS-a.

– Deluje da su uspeli da izdrže te potrese. Trebalo bi da rastu posebno ako izađu na teren i krenu ozbiljnije da se bave radom sa biračima. I to mora da im bude prvi zadatak – ukazuje on.

Kada je reč o trenutnom rejtingu PSG, Stojanović kaže da je verovatno porastao zbog toga što su Dveri u SZS, pa su iskoristili priliku.

– Da li je to dovoljno da se ozbiljnije pozicioniraju i budu iznad cenzusa – nisam siguran – zaključuje naš sagovornik.

PUPS na 3,4 a SNP na dva odsto

Agencija Faktor plus merila je i ostale partije na političkoj sceni. Tako PUPS Milana Krkobabića ima 3,4 odsto, SDPS Rasima LJajića ima 2,4 procenta, SNP Nenada Popovića je na dva odsto, DSS Miloša Jovanovića 1,8 i SDS Borisa Tadića koji je izmeren na 1,7 procenata podrške.