Đilas: Sistem aktuelne vlasti se raspada na svim poljima 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Draga Đilas izjavio je večeras da se sistem aktuelne vlasti „raspada na svim poljima“ i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće još dugo vladati.

„Ova vlast se ruši, ja to znam, vidim, ne samo zbog protesta građana koji će rasti, već i što se sve veći broj ljudi oko njega ograđuje i pokušavaju da kažu nismo mi više deo toga“, rekao je Đilas za televiziju N1.

On je kazao da je Srpska napredna stranka imala veću podršku 2012. nego sada i da još opstaje zbog upostavljene kontrole nad medijima i „strašnim pritscima“.

U prilog svojoj tvrdnji Đilas se osvrnuo i na to što je Vučić započeo kampanju „Budućnost Srbije“.

„Što je pravio kampanju, ako je tako siguran u svoju vlast? Da li je planirao svoju kampanju pre tri meseca?“, upitao je on.

Đilas je kazao i da se predstavnici opozicije ne plaše da govore na građanskim protestima i da su to već činili poput Borka Stefanovića u Kruševcu.

„Koji strah od građana? Ja sam u Beogradu dobio 160 hiljada glasova, od kojih većina sada protestuje. Prosto mislim da je važnije da ljudu čuju druge ljude koji su protiv ovog sistema“, rekao je Đilas.

On je ponovio i da za SzS izbori nisu opcija, sve dok se ne postignu uslovi za njihovo fer i slobodno održavanje.

„To smo se obavezali u Sporazumu sa narodom, bez slobodnih izbora za nas izbori u Srbiji ne postoje, ne samo vanredni, već i redovni“, istakao je Đilas.

Upitan kako komentariše to što je Vučić za tekst „Sporazum sa narodom“ nazvao „skupom neverovatnih gluposti“, on je kazao da je žalosno što je predsednik Srbije čovek koji koristi takav rečnik.

„Žao mi je što je Srbija dobila predsednika koji ima takav rečnik, jer od takvog rečnika sve počinje. Reči poput ološ, bitanga, kriminalci, izdajnici, to je tragedija. On treba da bude predsednik svih građana, a ne samo onih koji su za njega glasali“, ocenio je Đilas.

Prema njegovim rečima, glavna tema za Szs je kako vratiti slobodu i demokratiju u zemlji.

Dodao je da je o vraćanju slobode i demokratije, razgovarao sa predstavnicima Evropske unije u Briselu, gde se sastao i sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom sa kojim će se, kako je naveo, krajem februara ponovo videti u Beogradu.

Đilas je govorio i o susretu sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim ocenjujući da je politika zvaničnog Beograda prema Zaevu pogrešna, jer treba raditi na približavanju dva naroda i dve zemlje.

Upitan kada će formirati svoju stranku, Đilas je odgovorio da se stvari po tom pitanju privode kraju.

„Očekujem da ću u martu govoriti u ime svoje organizacije, a ne samo u svoje lično ime“, kazao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari