Đilasa nismo podržali za ministra informisanja, već gradonačelnika 1Foto: BC

Dragana Đilasa nismo podržali za kandidata na mesto ministra informisanja ili glodura RTS, već gradonačelnika.

U zemlji u kojoj institucije rade, vlada zakon, a ne politička volja, ničije slabosti ne mogu ugroziti bilo koji temelj društva, a sloboda medija to jeste.

Ovako je Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, odgovorio na pitanje građana “zašto se podržava Đilas, čovek koji je najodgovorniji za gušenje medija u Srbiji?”. Janković je u “Intervjuu na mreži”, rubrici u kojoj sagovornici Danasa odgovaraju čitaocima na Fejsbuku, dodao da je najodgovorniji za gušenje medija u Srbiji Aleksandar Vučić, pa ga besmisleno je porediti sa bilo kim.

Na pitanje o Đilasu i medijima još je prokomentarisao da se “PSG zalaže za takvo uređene (u kojima je sloboda medija temelj društva) i da podržava ljude koji to razumeju, a ne koji su savršeni, jer takvi ne postoje”.

Saradnja opozicije

Građane je interesovala i dalja saradnja koalicije okupljene oko Dragana Đilasa u kojoj je PGS učestvovao. Na pitanje da li daje “velike šanse opstanku saveza Vuk – Saša – Dragan”, Janković je rekao da će sarađivati u Beogradu i dalje.

“Svako od nas ima svoj politički pravac i razvijaćemo i njih, takođe”, dodao je još.

Član koalicije koja je dobila na izborima oko 18 odsto glasova Beograđana je odgovorio i da li je “moguće da sve male stranke koje su nastale od 2012. godine i njihovi lideri progutaju svoj lični ego i slože se oko zajedničkog lidera”.

“Mislim da je priča o egu mit banalizacija, da se u stvari radi o suštinskim razmimoilaženjima u shvatanju šta je politika, čemu služi i kako se vodi”, rekao je Janković. “Znate, kada mi ljudi koji su decenijama na političkoj sceni kažu – ti si neiskusan, to se tako ne radi, mogu da odgovorim samo ovako: možda ovo kako radim zaista nije rešenje, ali samo možda; međutim, hiljadu posto sam siguran da to kako ste vi radili i radite nije dobro”.

Janković je napisao i da bi voleo da uspostavi bližu saradnju sa Inicijativom “Ne Da(vi)mo Beograd“ i da misli da je jako kompatibilno ono što obe strane rade. Ipak, nije odgovorio na dodatno pitanje građana, zašto to nije urađeno ranije.

Komentarisao je i rezultate izbora i da li smatra ličnom odgovornošću što su on i Jeremić u koaliciji za beogradske izbore osvojili manji broj glasova nego pojedinačno na predsedničkim.

“Sigurno da sam ja lično mogao bolje”, misli Saša Janković. “Ali ovi izbori, koji ni D od demokratskog i S od slobodnog nisu imali, pokazali su da danas na političkoj sceni postoje dva pola: jedan, na kome su SNS i SPS, i drugi, gde su oni koji su prešli cenzus, a njih je vrlo malo”.

Dodao je i da Demokratska stranka nije njegova odgovornost i rekao: “Pružio sam toj stranci u jednom momentu ruku saradnje da bi svi zajedno išli u drugačijem pravcu, ne da ja krenem njihovim putem. Odlučili su drugačije.”

Zašto Zapad podržava Vučića?

Na pitanje “zbog čega Zapad toliko podržava Vučića” Janković je rekao da je to zato “što im daje ili obećava da će dati sve što traže”.

“I ne samo Zapadu, već i Istoku. I za uzvrat ne traži ništa sem da mu ne smetaju u održavanju režima svim sredstvima. To može tako neko vreme, a on je to vreme iskoristio”, dodao je on.

Čitaoci su postavljali i pitanja vezana za potencijalni bojkot i sam (ne)demoktratski izborni proces. Lider Pokreta slobodnih građana je rekao da da bi bojkot uspeo za njega moraju biti svi relevantni akteri.

“Spremnost za bojkot kod svih do sada nije postojala”, tvrdi Janković. “Mi smo (PSG) sa bojkotom probali u Pećincima i bili skoro razapeti u jednom delu javnosti. Videćemo kako će to u okolnostima nove političke scene izgledati u budućnosti, ali bojkot se nikako ne sme isključiti kao opcija, niti biti prvo rešenje”.

Ipak, dodao je da je protiv uvođenja obaveznog glasanja.

Janković je još komentarisao i posmatranje izbora od brojnih ambasadora u Srbiji: “Ambasadori su ovde radi zaštite i unapređenja interesa svojih zemalja i građana, a ne da biju naše bitke. Mislim da su videli i u svoje glavne gradove javili da je ovo zemlja sve otvorenije diktature…”

Kupovina glasova

Prvi čovek PSG je komentarisao i kupovinu glasova na izborima i rekao su neke krivične prijave već podneli, a da će mnoštvo još podneti, ali da tužilaštvo ima šansu da se probudi iz hipnoze i učini ono zbog čega postoji. On je dodao i da su “neke političke opcije smatrale da ne treba biti Beograđanin da bi se glasalo na beogradskim izborima i otud autobusi sa glasačima u našem glavnom gradu”.

Janković je izneo i svoje mišljenje o subvencijama velikim gubitašima. Da li bi da je premijer nastavio da subvencioniše PKB, RTB Bor, Srbijagas, Resavicu i MSK, interesovalo je jednog građanina.

“Subvencionisanje preduzeća gubitaša mora da bude izuzetak, i to privremen, rukovođen samo zaštitom interesa radnika i nacionalnih resursa”, napisao je lider opozicionog pokreta. “Ali mora im se dati rok da stanu na noge i jasno, unapred, odrediti da produženja roka neće biti. Sve drugo je populizam i diskriminacija drugih preduzeća, radnika i građana”.

On je rekao i bi bez korupcije mnoga preduzeća radila rentabilno i bez subvencija.

Na pitanje kojim projektima će se baviti u narednom periodu sad kad su izbori prošli, naveo je da će nastaviti “izgradnju političke platforme i širenje Pokreta širom Srbije”.

O vakcinaciji

Bivši zaštitnik građana misli i da političari ne treba da odlučuju o vakcinisanju, već medicinska struka, “a ona kaže da vakcine donose neuporedivo više koristi nego štete”.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963.1073741828.246511218867585/812414505610584/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari