Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje izmene Zakona o ministarstvu i Zakona o vladi, o kojima je juče po hitnom postupku počela rasprava, Srbija će dobiti najmanju vladu od obnavljanja višestranačja, koja će imati 16 ministarstava, dva manje od vlade Ivice Dačića i čak 14 manje od vlade Mirka Marjanovića.

Obrazlažući izmene ova dva zakona u parlamentu, predlagač zakona Veroljub Arsić, poslanik SNS, rekao je da one imaju za cilj da Srbija dobije efikasnu i racionalnu vladu.

Arsić je naveo da će u okviru Ministarstva finansija biti neophodno da se Devizni inspektorat uredi na nov način donošenjem novog zakona, kako bi se sprečilo iznošenje deviznih sredstava. Prema njegovim rečima, i Ministarstvo privrede moraće da izradi strategiju razvoja privrede, kako bi se odredilo koja su to podsticajna sredstva za razvoj.

Čulo se i da će Ministarstvo privrede preuzeti zaposlene i obaveze od Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, a biće formirana i uprava za brze odgovore.

Komentarišući predložene zakone, Gordana Čomić, poslanica DS, rekla je da joj je drago da su predlagači shvatili da nije dobro da se prepliću nadležnosti ministarstava, ali je zamerila i što se iz predloženih izmena ne vide strukturne reforme o kojima se toliko priča u poslednje vreme. Ona je navela da je DS uložila brojne amandmane, a da se jedan od njih odnosi na stvaranje posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, jer nadležnosti tog ministarstva predstavljaju 75 odsto pregovora sa EU.

Poslanici Nove demokratske stranke neće podržati predložene izmene dva zakona, a stav će eventualno preinačiti ukoliko budu prihvaćeni njihovi amandmani. Osnovne zamerke NDS proističu iz potrebe da se jasnije definiše način rada, broj i finansiranje saveta koje može da osnuje premijer. I NDS traži uspostavljanje ministarstva za ekologiju.

U budućoj vladi neće biti ministarstva za KiM, ali će umesto njega, kako se najavljuje, funkcionisati Kancelarija za KiM, iako se u zakonu ta mogućnost ne pominje.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, kaže da je najvažnije da sredstva opredeljena za građane u pokrajini dođu na pravu adresu. „Cela vlada će u svim resorima voditi računa o svim građanima, pa tako i građanima na KiM“, objašnjava Babić.

Iako juče u parlamentu niko iz vladajuće koalicije nije želeo da govori o kadrovima koji će voditi ministarstva, po kuloarima se moglo čuti da će Lazar Krstić biti na čelu Ministarstva finansija, Kori Udovički će voditi resor državne uprave i lokalne samouprave, dok bi resor privrede vodio Dušan Vujović.

Izvesno je i da će socijalisti imati dva resora i mogućnost da predlože još jednog nestranačkog ministra. Po načelnom dogovoru, Ivica Dačić bi trebalo da preuzme spoljne poslove, a nije isključeno da se Aleksandar Antić nađe u resoru rudarstva i energetike. Nebojša Stefanović će najverovatnije voditi ministarstvo policije, Nikola Selaković pravdu, Igor Mirović infrastrukturu, saobraćaj i građevinu, Vanja Udovičić sport, Dragan Glamočić poljoprivredu i ekologiju, Nebojša Rodić odbranu, a Ivan Tasovac kulturu i informisanje. Sigurno mesto u vladi imaće i Rasim Ljajić, kao njen potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, i Aleksandar Vulin, koji će biti ministar za rad. Dva imena se spominju za resor ministarstva zdravlja, a kako kažu iz SNS, najviše šanse ima Zlatibor Lončar. Zorana Mihajlović mogla bi da postane vicepremijer bez portfelja. Na čelu Administrativnog odbora i u ovom mandatu biće šef poslanika SNS Zoran Babić, a njegova zamenica poslanica DS Vesna Martinović. Aleksandar Martinović iz SNS vodiće Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, dok će njegov zamenik biti Janko Veselinović iz NDS. Poslanik JS Petar Petrović ostaće predsednik Odbora za pravosuđe, a njegova zamenica biće Tanja Tomašević Damnjanović iz SNS.

Ostavka Vučkovićeve

Nataša Vučković, zamenica šefa poslaničke grupe DS, podnela je juče ostavku na to mesto, saznaje Danas. Prema našim saznanjima, verovatno će je na tom mestu zameniti Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS u prošlom sazivu. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari