Đorđević: Svi koji negiraju i relativizuju zločin genocida čine isti zločin 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Svi koji danas negiraju i relativizuju zločin genocida čine isti zločin i simbolično ubijaju ponovo svakog od šest miliona nevinih, i za takve ne sme biti razumevanja, rekao je večeras ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u znak sećanja na 9. novembar 1938. godine, kada je počeo veliki pogrom Jevreja širom Nemačke, Đorđević je podsetio na „kristalnu noć“.

„Te ‘kristalne noći’, 9. novembra 1938. godine, ubijen 91 Jevrejin, a oko 30.000 internirano u logore, da bi svi zajedno, njih oko šest miliona, bili osuđeni na ponižavanje, torturu, mučenje i smrt samo zato što su pripadali drugoj naciji i kulturi od one koju je Treći rajh proglasio za superiornu“, rekao je Đorđević.

On je naglasio „da opravdanja ni razumevanja ne bi trebalo da bude ni za one u našem okruženju koji konstruišu izmišljotinu da je ustaški pokret bio antifašistički“.

„Oni čine ono što su činili njihovi stvarni uzori i inspiratori, a to su bili fašistni. Oni neće naneti štetu nama, već svojim državama i narodima“, rekao je Đorđević.

Istakao je da je Srbija bila i ostala slobodarska zemlja u kojoj je uvaćen svaki građanin bez obzira na svoje ideološko i versko opredeljenje.

„Čovek ne mora da bude veliki poznavalac istorije kako bi mogao da zaključi da svakom od nas generacije koje dolaze mogu da postave pitanje kakvu im moralnu zaostavštinu ostavljamo. Potrudimo se da im damo odgovore kojih se nećemo postideti“, rekao je Đorđević.

Govor je završio rečima: „neka je večna slava svim žrtvama i borcima protiv fašizma i antisemitizma. Smrt fašitmu, živela Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari