Đukić Dejanović: Država dosta učinila za prava deteta na zakonodavnom planu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas prilikom predstavljanja UNICEF-ovih rezultata studije o negativnim iskustvima u detinjstvu u Srbiji da se „društvo pokrenulo“ i da je na zakonodavnom planu za prava deteta učinjeno dosta.

„Čovek beleži na najdublji način neprijatne događaje iz ranog detinjstva i kasnije kada se jave negativni događaji oni reaktiviraju te ranije pa je bol ogromna,“ kazala je Đukić Dejanović.

Kako je ocenila, mentalna nesigurnost tokom života ima temelj u događajima iz detinjstva koji su podsvesno upamćeni.

„Razvoj dece u ranom uzrastu jeste najvažniji period u životu svake osobe. Ishrana i stimulacija, zaštita od negatinvih iskustava su važne jer se u tom periodu mozak razvija brže nego nego u bilo kom delu života,“ rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis.

Ona je kazala da je 43 odsto dece u Srbiji izloženo nasilnom disciplinovanju, a da se radi na zakonskoj zabrani takvog vida vaspitavanja.

„Vakcinacija je problem, naročito kod romskog stanovništva kod kojih je stopa vakcinacije znatno niža od proseka na nivou države,“ istakla je direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Studija UNICEF-a urađena je uz pomoć psihologa sa Filozofskog fakulteta i Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari