Premijer Mađarske Ferenc Đurčanj rekao je juče u Beogradu da Mađarska podržava Srbiju na putu u EU i da želi da joj pomogne u bržem uključivanju u Uniju. Đurčanj je na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem rekao da „to neće biti lako“ i da obe zemlje moraju mnogo toga da učine u tom cilju.

 „Mađarska će uvek biti na takvom stanovištu kako da se pronađu najlakši i najbrži putevi da biste ostvarili taj cilj“, rekao je mađarski premijer. Cvetković je rekao da je s mađarskim premijerom razgovarao o mogućnosti odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, kao i da mu je ukazao na značaj stavljana Srbije na „belu šengensku listu“, odnosno ukidanja šengenskih viza za državljane Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je nakon razgovora sa Đurčanjom, da odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom, nakon „određenih problema“ zbog mađarskog priznavanja nezavisnosti Kosova. „Mađarska i Srbija su među ključnim zemljama koje određuju stabilnost srednje i jugoistočne Evrope, tako da od političke i ekonomske stabilnosti Mađarske i Srbije zavisi i stabilnost ovog dela Evrope“, rekao je Tadić u zgradi Predsedništva. „Trebalo bi odati poštovanje i podržati evropski orijentisanu politiku koja je u Srbiji prisutna poslednjih godina i koja ima veoma pragmatičan pristup kada su u pitanju evropske integracije“, rekao je Đurčanj.

Srpski predsednik je kazao da je mađarskog premijera informisao o pregovorima Srbije i UN oko raspoređivanja Euleksa na Kosovu i još jednom ponovio da je ta misija dobrodošla, pod uslovom da njen dolazak odobri Savet bezbednosti da se poštuju međunarodno pravo i rezolucija 1244 i da bude statusno neutralna.

„Konstatovali smo da odnosi Mađarske i Srbje predstavljaju primer dobrosusedskih odnosa i na bilateralnom nivou i u širim intergativnim procesima“, rekao je premijer Srbije. Cvetković je preneo Đurčanju da Srbija neće odustati od odbrane svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali isključivo mirnim i diplomatskim putem. Premijer Srbije je, takođe, ocenio da su manjine most za saradnju između Srbije i Mađarske i da nema otvorenih pitanja u vezi sa položajem manjina, dok je Đurčanj rekao da je, iako je bilo dosta neslaganja u prošlosti, atmosfera sada takva da se može očekivati razumevanje u svemu.

Đurčanj je rekao da su mu predstavnici vojvođanskih Mađara, s kojima se juče sastao u Beogradu, preneli da su im „otvorena vrata za saradnju i u Novom Sadu i u Beogradu“ i da dobro sarađuju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Prema njegovim rečima, predstavnici Mađara, pre svega kao vojvođanski političari, sa veliki zanimanjem očekaju raspravu u Skupštini Srbije o Statutu Vojvodine i zakonu o izboru nacionalnog saveta manjina, a zabrinuti su zbog mogućnosti da u okviru reforme pravosuđa bude smanjen broj prvostepenih sudova u Vojvodini. Đurčanj je najavio je da će se međuvladina komisija za manjine sastati u januaru 2009. godine, a mešovita komisija za ekonomsku saradnju sredinom decembra u Beogradu.

 

Moguća direktna avionska linija sa Budimpeštom

Premijeri Mađarske i Srbije su ocenili da su ekonomski odnosi dve zemlje dobri, ali da ima prostora za njihovo unapređenje. Cvetković je preneo da je razgovarao s Đurčanjem o mogućnostima za mađarska ulaganja u Srbiju i smanjenje velikog deficita Srbije u trgovinskoj razmeni sa Mađarskom. Dodao je da je na sastanku bilo reči i o uspostavljanju direktnog leta između Budimpešte i Beograda i naporima srpskih vlasti u izgradnji Koridora 10, kao posebno važnog putnog pravca za Mađarsku kojim joj se otvara put za jug i more.

 

Cvetković kaže da građani neće gladovati

Beograd – Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je danas da bi planirani prihodi budžeta u narednoj godini trebalo da iznose oko 700 milijardi dinara, a rashodi 750 milijardi dinara, čime će se postići da budžetski deficit iznosi 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Cvetković je posle sastanka sa Đurčanjem rekao i da bi, prema informaciji iz Ministarstva finansija, budžet trebalo da bude spreman za usvajanje na sednici Vlade u četvrtak, 27. novembra. Upitan o planiranim merama štednje, Cvetković je rekao da će sve stavke javne potrošnje biti obuhvaćene i stavljene pod lupu. Ne želim da zabrinem građane da će gladovati, neće gladovati, ali ćemo morati ozbiljnije da priđemo utrošku svakog pojedinačnog dinara i u budžetu države i u privatnim budžetima ljudi“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari