Đurić: Avio-linija Beograd Priština je ekonomski aranžman a ne politički dijalog 1Foto: Beta

Potpisivanje pisma o namerama za otvaranje avio-linije Beograd-Priština je ekonomski aranžman, dok je politički dijalog nešto „sasvim drugo“, ocenio je večeras Marko Djurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

„Politički dijalog se odvija uz posredovanje EU, a ovo je sasvim drugo, ovo je komercijalni aranžman koji ima i političkih elemenata u smislu što će posle 21 godine Beograd i Priština biti povezani avio-linijom kada se razrade svi elementi“, kazao je Djurić.

On je na Radio-Televizije Vojvodine rekao da pismo o namerama za otvaranje avio-linije Beograd-Priština treba da pokaže „našu veću spremnost“ za protok ljudi, robe i kapitala i ocenio da je veoma dobro da se obnovi avio-saobraćaj izmedju „naša dva grada“.

„U ovome vidim našu želju da otvorimo veštačke barijere koje se nameću“, dodao je Djurić i rekao da je danas 2.466 dan od kako Priština nije sprovela sporazum o ZSO i da je prošlo 14 meseci od uvodjenja taksi na robu iz centralne Srbije.

Djurić je ocenio da je „sve što nas vodi odblokiranju dijaloga, u interesu našeg naroda na Kosovu i Metohiji“.

Pismo o namerama Srbije, Kosova i nemačke aviokompanije „Lufthanza“ o ponovnom uspostavljanju komercijalnih letova Beograd-Priština, u ponedeljak su u Ambasadi SAD u Berlinu potpisali Milun Trivunac, državni sekretar Ministarstva privrede Srbije, i Eset Beriša, generalni direktor Uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova.

Prisutvovali su američki ambasador Ričard Grenel koji je i specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa za Srbiju i Kosovo, i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert C. O’Brajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari