Đurić: Odbijanjem da formiraju ZSO kosovski političari ne poštuju svoj potpis 1 Marko Đurić Foto: Beta/Miloš Miškov

Novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da će u Beogradu danas biti održan sastanak sa predstavnicima „svih Srba sa Kosova i Metohije“ na kome će teme biti odbijanje kosovskih vlasti da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i serija napada na Srbe prethodnih dana.

Đurić, koji je bio šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju od 2014. godine do imenovanja za ambasadora u SAD, izjavio je za RTS da je sporazum o formiranju ZSO postignut pre sedam godina u Briselu i da odbijanjem da ga sprovedu zvaničnici Prištine „ne poštuju svoj potpis“.

On je rekao da će se na sastanku sa predstavnicima Srba, koji će biti održan danas u 12 sati, „prvo razmotriti nastojanja Prištine da dijalog suspenduje“.

Upitan da li je zadovoljan postignućima Kancelarije za Kosovo i Metohiju u prethodnom periodu, Đurić je rekao da se „pre svega uspelo da se na Kosovu i Metohiji sačuva mir“, kao i da je učestvovao na 221 rundi pregovora u Briselu.

„Uspeli smo da pokrenemo 340 projekata i podržimo srpski narod, izgrađeno je 2.370 novih i rekonstruisanih stambenih jedinica, 1.000 porodica dobilo je krov nad glavom. Obnovljeno je i delimično rekonstruisano 46 crkava i manastira“, rekao je Đurić.

On je ocenio da kosovski Albanci nisu zainteresovani za dijalog iako je to „više u njihovom interesu“, kao i da među njima postoji takmičenje „ko će bti gori prema Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari