Dodik: Bez pomaka u razgovoru o formiranju vlasti 1Milorad Dodik Foto: FoNet/AP

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u ponedeljak razgovarao o formiranju vlasti i da nije bilo pomaka.

On je rekao da je pitao Bakira Izetbegovića da li je ozbiljan u vezi sa incijativom o promeni imena Republike Srpske i rekao „on me samo gledao“.

„Nismo ništa o tome razgovarali, ali sam ga upitao da li je ozbiljan u vezi s tim, on me samo gledao“, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara.

Dodik je danas s ambasadorom Rusije Petrom Ivancovom položio venac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu koji je poznat po tome što je u Savetu bezbednosti blokirao Nacrt rezolucije o Srebrenici koji je predložila Velika Britanija.

On je ponovio da je otvoreno pitanje formiranja vlasti i da na sastanku s Izetbegovićem i Draganom Čovićem nije bilo pomaka.

„Bili smo nedavno u Briselu i tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti ni MAP, ni NATO niti bilo kakvim upitnicima“, rekao je Dodik.

Novinari su ga upitali da li je rešeno pitanje njegovog obezbeđenja, budući da insistira da to čine pripadnici MUP RS, dok je nadležnost na Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH, Dodik je rekao „anketirajte ove momke iza mene i videćete odakle dolaze, iz MUP RS“.

On je rekao da političari iz RS svakodnevno doživljavaju pritiske zbog ulaska BiH u NATO i da se odluka Skupštine RS o vojnoj neutralnosti ne uvažava. Govoreći o problemima u vezi sa migrantima rekao je da je za to najviše odgovorna „aktuelna nesposobna struktura“ na nivou države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari