Dodik: Ne bojim se hapšenja 1Foto: Medija centar

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je budućnost RS, posle referenduma, stabilna i naglasio da se volja naroda ne može ignorisati.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je referendum o Danu RS protekao u miru, napominjući da to nije bio referendum o secesiji, da njegov legitimitet niko ne može osporiti i da će se sada sve rešavati u parlamentu, gde će biti promenjen Zakon o praznicima.

„Bez obzira što neki govore da to nije obavezujuće, da vidimo ko će sada biti taj ko će ignorisati volju naroda. Deveti januar je Dan Republike i ostaće u zakonu. Mi nikoga time ne vređamo, to je aposolutna volja naroda“, rekao je Dodik za TV Pink.

Na pitanje da li će raspisivati neki sledeći referendum, Dodik je rekao da ne isključuje mogu?nost novih referenduma o svakom mogućem pitanju u RS i dodao da ne želi da srpski narod izgubi šansu da odlučuje.

Kako prenosi Srna, Dodik kaže da se ne plaši pretnji hapšenjem, jer one govore o tome da je BiH jedna velika zabluda.

„Referendum je pobeda svih nas. Nemam prava ni na kakav strah, jer šta znači sudbina jednog čoveka u odnosu na sudbinu naroda“, dodao je Dodik.

On smatra da tekstove o situaciji u BiH i regionu pišu, uglavnom, ratni novinari i da se tu od rata ništa ne menja. „Zapad bi voleo da vidi Dodika u nekom ponižavajućem položaju. Oni ne žele da vide nikog ko donosi samostalno odluke“, ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, gotovo je neverovatno da Zapad može i da pomisli da Bakir Izetbegović, Alijin sin, može da ukine Dan Republike, a da Srbi to samo aminuju.

Komentarišući ratnu retoriku u BiH, Dodik je rekao da ima „raznih ostrašćenih tipova“ i da ono što je rekao bivši komandant Armije BiH Sefer Halilović, to misle muslimani, koji su željni osvete i sebe su projektovali u žrtvu.

„Oni su sebe projektovali u žrtvu i žive život žrtve, a jedini krivac su im Srbi, a pogotovo Republika Srpska, koja ih iritira u svakom trenutku“, ukazao je Dodik.

On napominje da to nije bezazleno, ali da sa stanovišta resursa smatra da oni sada nemaju potencijale, niti naoružanje.

„Kako je moguće da sada oni napadnu Republiku Srpsku, a u Banjaluci u kasarni Kozara je bataljon koji čine isključivo Srbi. Kako misle da će po naređenju Bakira Izetbegovića taj bataljon Srba napasti Banjaluku“, upitao je Dodik.

On ističe da nema nijednu projekciju nasilja, niti rat. „Moja projekcija je ovo što se desilo juče. Idemo na olovku. Olovka je sada najteži top, naveća granata, koju sad imamo“, rekao je Dodik i ponovio da je budućnost RS stabilna.

Povodom ocena da je referendum organizovan zbog izbora, Dodik je podsetio da su u odluci o referendumu učestvovali svi. „Neki, koji su kukavice, pobegli su iz te odluke, bojeći se hapšenja. Eto, ja se ne bojim“, rekao je Dodik.

On smatra da Zapad voli da stavlja ultimatume, ali demantuje medijske spekulacije da je njegov prijem u Moskvi kod ruskog predsednika Vladimira Putina bio hladan i da mu je on rekao da „povuče ručnu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari