Drugi panel o perspektivi evropskih integracija: Bregzit usporio proces proširenja 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Učesnici drugog panela „Perspektiva evropskih integracija nakon evropskih izbora i Bregzita“ ocenili su danas u Beogradu da su promene na čelu evropskih institucija i Bregzit usporili proces proširenja.

Učesnici panela u beogradskom EU info centru bili su Alba Čela sa Albanskog instituta za međunarodne studije, Julijana Karai sa Instituta za evropske politike iz Skoplja i Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Čela je rekla da je dinamika proširenja jako kompleksna, ali da je ishod evropskih izbora „mogao da bude i gori“. Ona je rekla da Bregzit nije završen već samo zakomplikovan što dodatno oduzima energiju institucija EU.

„Ono što je bitno je da je proces priključivanja kišobran pod kojim se sprovode reforme i reparacije koje su važne“,navela je ona.

Severnoj Makedoniji je nekoliko puta u poslednje vreme osujećena šansa da otvori pregovore o pristupanju EU što je, kako je ocenila Julijana Karai sa Instituta za evropske politike iz Skoplja, jasna poruka da je ne puštaju da uđe u EU.

„Francuska, Nemačka i Holandija pokazuju skepticizam prema proširenju, a Nemačka postavlja jake uslove“, rekla je Karai i dodala da je Severna Makedonija Bregzitom izgubila državu u kojoj je imala podršku.

Vladimir Medjak je rekao da su evropski izbori izazvali velike promene u institucijama EU, te da su pobednici liberali i zeleni.

Procesu proširivanja je, kako je naveo, potrebno da više bude politički, a ne birokratski i da komisija ima više uticaja.

Medjak je naveo da se pitanje Kosova ističe kao najvažnija tema u evrointegracijama Srbije, ali da je pitanje vladavine prava podjednako važno, a o tome se manje govori.

„Takođe, komunikacija Srbije i EU ili je loša ili ne postoji“, rekao je Medjak koji je naveo da je potrebno „manje diplomatije, više otvorene komunikacije“.

Sagovornici su ocenili da je inicijativa za „mali Šengen“ dobra jer potiče iz regiona, ali da će kvalitet toga biti jasan kada javnosti bude dostupan sadržaj.

Treća debata u projektu „EU integracije zapadnog Balkana:realistična perspektiva“ biće održana u Tirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari