DS: Grafitima upućene pretnje opozicionim aktivistima u Novom Sadu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Demokratska stranka (DS) zahtevao je večeras hitnu istragu o tome ko je na Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu ispisao grafit sa imenima nekoliko mladih aktivista opozicionih stranaka, koji su označeni kao izdajnici i potencijalna meta odmazde.

Ta partija je takođe optužila gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da „kontroliše svoje stranačke falange, koje stoje iza ovih opasnih pretnji“, kao i da mu neće dozvoliti „da se i ovog puta pravi naivan i neobavešten“.

U saopštenju se navodi da su uz imena aktivista napisane reči „spisak postoji“, što, kako ocenjuju u DS-u, „predstavlja nedvosmislenu i brutalnu pretnju koja se ne može nikako drugačije tumačiti osim kao poziv na ubistvo“.

„Među imenima mladih aktivista je i ime poverenika DS-a Dejana Bagarića, koji je u vreme gradjanskih protesta 2019. godine već bio teško pretučen. DS upozorava novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića i njegovog šefa (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da su od danas odgovorni za živote i bezbednost mladih ljudi čija su imena ispisana na zidu u novosadskom naselju Telep“, dodaje se u saopštenju.

DS navodi da je duž Bulevara patrijarha Pavla instalirano više desetina bezbednosnih kamera i da „ne postoji ni teoretska mogućnost“ da bar neka nije snimila ljude koji su ispisali grafit.

„Novosadska policija neće pronaći počinioce ovog zlodela samo ukoliko ne bude htela da ih otkrije, ili ukoliko bude sprečena da sprovede brzu i efikasnu istragu. DS će odmah podneti i krivičnu prijavu protiv lica koja su ispisala grafit i preduzeti sve pravne i druge mere kako bi zaštitila i Dejana Bagarića i sve ostale mlade opozicione kolege čija su se imena našla na zidu nedaleko od jednog dečjeg igrališta“, naveli su u Demokratskoj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari