DSS: Izveštaj EK, vi nama Kosovo, mi vama vlast 1Foto: Logo

Evropska unija je svesna da ne može da ostvari svoj interes – priznanje secesije Kosova od strane Srbije – ukoliko sve manje demokratskoj vlasti koja taj interes sprovodi ne da prećutnu saglasnost za urušavanje pravne države i kontrolu medija, piše u saopštenju za medije Demokratske stranke Srbije.

Kako je saopšteno iz DSS zato su samo formalne prirode sve primedbe i preporuke upućene Srbiji Izveštajem Evropske komisije o napretku Zapadnog Balkana u evropskim reformama, a suštinska je samo ona koja se odnosi na rešavanje pitanja Kosova. Dovoljno je samo kao primer navesti ocenu EK da je u oblasti vladavine prava za prethodnih godinu ipo dana ostvaren napredak.

Evropsku komisiju u ovom momentu interesuje samo jedno: tzv. normalizacija odnosa Srbije i Kosova potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma. A šta to zapravo znači vidi se već iz činjenice da je o napretku Kosova na putu ka Evropskoj uniji sačinila poseban izveštaj, tretirajući je kao nezavisnu državu, ravnopravno sa Srbijom i ostalim državama Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Izveštaj Evropske komisije predstavlja tipičan primer licemerja institucija Evropske unije. Njima je poznato da je u Srbiji suspendovana pravna država, da nije ostvareno ništa od onoga bez čega pravne države nema: Ustav i zakoni se nekažnjeno krše, Ustavni sud se samoukinuo prihvatanjem uloge produžene ruke izvršne vlasti, pod čijom kontrolim je i celokupno pravosuđe, izbori nisu slobodni i fer, podela vlasti ne postoji i skoncentrisana je u jednom čoveku, stanje u medijskoj sferi je dramatično, borbe protiv korupcije nema… Na delu je samovolja političke oligarhije. Sve je to Evropskoj komisiji veoma dobro poznato, pa joj je poznato da ne može ni da očekuje svojim izveštajem preporučeni „napredak“ u ovim oblastima, ali joj to i nije važno, piše u saopštenju.

DSS smatra da je očigledno da su se interesi EU i srpske evrofilne vlasti u ovom momentu poklopili: vi nama Kosovo, mi vama vlast.

Demokratska stranka Srbije misli da je preko potrebno da se u Srbiji hitno otvori široki demokratski dijalog o nastavku evrointegracija Srbije, koje podrazumevaju priznavanje secesije Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari