DURLO: Nastavak sa 1. strane
– Predsednik Srbije Boris Tadić zadovoljan je vešću da je Marti Ahtisari prihvatio njegovu inicijativu i odlučio da se pregovori o KIM odlože – kažu u Kabinetu predsednika Republike, prenosi FONET.
Vest da se nastavak pregovora pomera za osam dana juče je u Prištini saopštio Albert Roan, zamenik specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova, posle razgovora s kosovskim zvaničnicima.

DURLO: Nastavak sa 1. strane
– Predsednik Srbije Boris Tadić zadovoljan je vešću da je Marti Ahtisari prihvatio njegovu inicijativu i odlučio da se pregovori o KIM odlože – kažu u Kabinetu predsednika Republike, prenosi FONET.
Vest da se nastavak pregovora pomera za osam dana juče je u Prištini saopštio Albert Roan, zamenik specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova, posle razgovora s kosovskim zvaničnicima. Njemu je pripao zadatak da ih obavesti o izmeni pregovaračkog rasporeda. Prema prvobitnom planu desetak bečkih konsultacija u formi trilateralnih pregovora – Beograd – Priština – Unosek trebalo je da budu održani između 13. i 26. februara, dok je za 2. mart bio planiran pregovarački susret na vrhu.
Roan kaže da se Ahtisari saglasio s tim da se pregovori odlože za 21. februar pošto je dobio zvaničan zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića, od koga je Unosek „dobio i uveravanja da će delegacija Beograda doći na konsultacije“.
– Želimo da damo šansu srpskoj strani da dođe u Beč – poručio je Roan juče u Prištini, prenosi agencija Beta.
Marti Ahtisari je u sredu uveče posle razgovora s generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom najavio da uskoro očekuje kontakte s vlastima u Beogradu, kao i da bi „pristao na sedam do deset dana odlaganja pregovora, mada i dalje planiram da pre kraja marta završim konačan predlog i predstavim ga SB UN“.
Ahtisari, koji bi tokom vikenda o predlogu rešenja za budući status KIM trebalo da obavesti ministre spoljnih poslova EU, nada se da će pitanje statusa KIM biti rešeno do kraja juna.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je juče posle razgovora s Roanom da odlaganje pregovora ne proizvodi „pozitivne efekte“, ali da je i pored toga kosovska strana spremna da nastavi proces.
Posle ponovljenih parlamentarnih izbora na šest biračkih mesta u Beogradu se priprema prvo zasedanje Skupštine Srbije u novom sazivu koja bi trebalo da usvoji rezoluciju o KIM koja će sadržati i stav o Ahtisarijevom predlogu rešenja i da odredi mandat, platformu i sastav beogradskog pregovaračkog tima koji će učestvovati na bečkim konsultacijama.
Konstitutivna sednica, prema nezvaničnim najavama B92, mogla bi da se održi već u ponedeljak, što ne isključuju ni izvori Danasa, mada kao realniju mogućnost navode utorak. U svakom slučaju početak iduće nedelje je rok koji je juče najčešće pominjan u stranačkim krugovima.
Kako je ranije za naš list izjavio Slobodan Samardžić, koordinator beogradskog pregovaračkog tima, skupštinskom zasedanju prethodiće sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka u novom skupštinskom sazivu radi usaglašavanja predloga rezolucije i dnevnog reda i protokola prvog skupštinskog zasedanja. Predlog rezolucije koji će biti predočen Skupštini Srbije, kako je za naš list najavila Sanda Rašković Ivić, predsednik Koordinacionog centra Srbije za KIM, trebalo bi da pruži dosadašnje stavove i platformu pregovaračkog tima i da odgovor na predlog Martija Ahtisarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari