Dušan Teodorović: Vučić treba da ode sa 100 evra koje nudi 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Osnovna poruka Vučiću je – odlazi iz naših života sa 100 evra koje nudiš, sa svim svojim mafijaškim aktivnostima, primitivizmom i ludostima.

Srbija će lakše i brže bez tebe da pronađe svoj put, kaže za Danas akademik Dušan Teodorović komentarišući izjavu predsednika države Aleksandra Vučića da razmišlja o tome da svim punoletnim građanima da po 100 evra kada prođe epidemija korona virusa.

Upitan hoće li vratiti pare ako budu uopšte date građanima, Teodorović odgovara da bi novac, pre svega, trebalo uložiti u testove i medicinsku opremu.

– Alternativno, novčanu pomoć bi trebalo deliti samo najugroženijim slojevima stanovništva – smatra on.

Ipak, svoj, kako objašnjava, pre svega ironičan predlog, Teodorović je napisao na svom tviter nalogu. „Obećava nam po 100 evra. Molim nekog (ko sme da izlazi) da odmah otvori račun u banci na koji ćemo svi da uplaćujemo tih 100 evra za finansiranje opozicionih aktivnosti“, napisao je on.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović poručuje građanima da novac uplate na račun fondacije „Podrži život“ i da slobodno fotografišu svoje uplate jer će to iznervirati i ministra zdravlja i predsednika države.

Profesorka Biljana Stojković komentarišući Teodorovićev predlog za Danas kaže da za početak malo ko veruje u izjave Vučića budući da smo naučili koliko su pouzdane.

– To je svakako još jedna populistička mera koja, ako se i desi, zgodno će se namestiti pred izbore. Davanje novca produbljuje poniženje građana, a nikako ne rešava problem siromaštva. Ako se kojim slučajem ostvari davanje od 100 evra, verujem da će mnogim finansijski iscrpljenim građanima dobro doći, ali se isto tako nadam da će oni razumeti da su ta sredstva budžetska i da Vučić nije dobročinitelj koji filantropski deli sopstveni novac. Svi građani koji ovo doživljavaju kao poniženje, mogu da se opredele kome će donirati novac, kojoj humanitarnoj organizaciji ili siromašnoj porodici. Moramo biti solidarni – ističe ona.

Teodorović nije, kako kaže, gledao reakcije na svoj predlog, ali su one zanimljive. Od toga da se predlog prihvata, do toga da „to može da predlaže on sa dobrom penzijom“ ili da opozicija ima para i da ne treba brinuti o njoj, te da bi joj novac davati bilo kao da se da kozi da čuva kupus.

Bilo je asocijacija i na svojevremeno nuđenje novca lidera G17 plus Mlađana Dinkića od 1.000 evra, sa izraženom bojazni da ovo deljenje para ne bude kao ono Dinkićevo.

Jedan od Teodorovićevih pratilaca na Tviteru napisao je: „Ima Đilas otvoren račun, može njemu direktno da se uplati“, dok su se neki pitali ko će upravljati tim računom i kontrolisati novac. Jedan od predloga bio je i da se sve pare uplate u fond Sergeja Trifunovića ili Aleksandra Šapića za lečenje dece.

Ima i konkretnih predloga za korišćenje tog novca.

Na primer da  opozicija novac izdvoji za maske, rukavice, respirator i sva medicinska pomagala, kao i predloga da se sredi Infektivna klinika ili da bude napravljena bolnica ili parking oko Kliničkog centra u Beogradu da oni koji dođu ne moraju stalno da gledaju na sat da im ne istekne vreme za parkiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari