Dveri: Krajišnik bio jedan od stvaralaca RS, odlučan u odbrani srpskih interesa 1Foto: N1

Srpski pokret Dveri ocenio je danas da je Momčilo Krajišnik bio je jedan od stvaralaca Republike Srpske (RS) i ljudi koji su „sprečili novo stradanje srpskog naroda u 20. veku i uspostavili državne institucije koje su i danas čvrsta brana unitarizaciji Bosne i Hercegovine“.

U saopštenju povodom smrti Krajišnika, Dveri su navele da je on bio „ugledni predratni privrednik, prvi predsednik Skupštine RS, prvi srpski član Predsedništva dejtonske BiH i jedan od najuticajnijih lidera srpskog naroda“.

„Krasile su ga osobine zbog kojih je bio omiljen među saradnicima, urođeno gospodstvo, nesvadljivost, narodnost i pažnja prema svakom čoveku bez obzira na funkciju, ali i beskompromisna odlučnost i istrajnost u odbrani srpskih interesa“, naveli su iz pokreta.

Naveli su da je Krajišnik u Haškom tribunalu osuđen na 20 godina zatvora iako nije bio ni na jednoj izvršnoj funkciji. „Pošteno je odslužio u Hagu 13 godina, a da nije izdao i ponizio ni sebe, ni svoje saborce, a ni svoj narod. Posle izlaska iz Haga, ostao je aktivan u svojoj organizaciji ‘Stvaraoci Republike Srpske’ gde je, okupivši poslanike iz prvog saziva Skupštine RS, svedočio o teškim godinama za Srbe u BiH 90-ih godina“, piše u saopštenju.

Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske i haški osuđenik Momčilo Krajišnik umro je u utorak od posledica zaraze korona virusom.

Krajišnik je u bolnicu u Banjaluci sa Pala prebačen 29. avgusta, sa teškom kliničkom slikom i upalom oba plućna krila i stavljen je na respirator.

Haški tribunal osudio je Krajišnika na 20 godina zatvora za ratni zločin nad nesrpskim stanovništvom u BiH, ali je on pušten na slobodu 2013. godine, posle dve trećine odslužene kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari