Dveri traže sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predstavnici Srpskog pokreta „Dveri“ predali su danas Ministarstvu spoljnih poslova zahtev da Srbija od ambasadora Rusije pri UN Vasilija Nebenzje zvanično zatraži da zakaže posebnu sednicu Saveta Bezbednosti o bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Potpredsednik „Dveri“ Ivan Kostić rekao je da očekuju da ministarstvo hitno odgovori na zahtev, jer Ruska Federacija do kraja oktobra predsedava SB UN i Dveri smatraju da je to prava prilika za razgovor o bezbednosti u svetlu najnovijih napada na srpsko stanovništvo u pokrajini.

Kostić je ispred zgrade ministarstva u Beogradu rekao da su se u Plemetini, Donjoj Brnjici i Babinom Mostu na Kosmetu deogodili napadi na srpsku decu zbog kojih niko iz međunarodne zajednice nije reagovao iako ima 6 000 svojih predstavnika u Kforu, UNMIK-u i civilnoj misiji.

„Nezamislivo nam je da Vlada Srbije po ovom pitanju ne radi ništa i to sada kada albansko ministarstvo spoljnih poslova traži otvaranje konzulata u Bujanovcu. Mi onda tražimo konzulat u Skadru u kojem živi 30.000 Srba“, rekao je Kostić.

Na pitanje da li očekuje bolje odnose sa SAD posle najnovijih susreta i imenovanja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića za ambasadora u Vašingtonu, Kostić je rekao da smatra da je Djurićevo imenovanje sramota za Srbiju i samo je način da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić oduži Đuriću za vernost.

Potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević obratio se glasačima i članovima Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije i rekao da su Dveri spremne za dijalog jer „veruju da i u tim partijama ima rodoljuba koji ne gledaju blagonaklono na Vučićevu politiku prema Kosovu“.

On je dodao da bi lično bio spreman da predloži i podršku Vučiću ako bi poštovao predsedničku zakletvu da će čuvati kosovo u sastavu Srbija“, ali da učestale izjave da „Srbija neće priznati Kosovo a da za to ne dobije ništa“ impliciraju da će, ukoliko nešto dobije zauzvrat, „Vučić priznati Kosovo“.

Dveri, kako su rekli, „ne očekuju ništa dobro od čoveka čiji je savetnik Toni Bler, kome na stranačkom skupu govori Gerhard Šreder, koji daje novac za kampanju Hilari Klinton i koji pravi vladu sa Ramušom Haradinajem.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari