DZVM: Pastor i SVM stali na stranu zataškavanja mafijaških afera SNS vlasti 1Ištvan Pastor Foto: Beta/Dragan Gogić

„Izveštaj Evropskog parlamenta i američke administracije o Srbiji je veliki udarac za Vučićev autokratski sistem. Savez vojvođanskih Mađara i Pastor Ištvan su otvoreno stali na stranu zataškavanja korupcionaških i mafijaških afera vladajuće stranke“, ocenjuje Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM).

„Evropski parlament je usvajanjem izveštaja o Srbiji u potpunosti skinuo masku sa štetne politike režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS). Potvrđena je suspenzija demokratije, uzurpacija institucija, paralisanost rada parlamenta, fingiranje prošlogodišnjeg izbornog procesa, nedostatak vladavine prava i pravne države, nepoštovanje osnovnih prava, izgradnja autokratskog režima, tesnih veza između podzemlja i vladajućih struktura, povećan nivo korupcije koja je prodrla u sve pore društva, udaljavanje od EU i evropskih vrednosti i sve veće okretanje prema Kini i Rusiji.Usvajanje izveštaja je stoga naneo veliki udarac za autokratski sistem Aleksandra Vučića i SNS, ali i njihovim unutrašnjim i inostranim partnerima“, navodi DZVM.

Ta stranka dodaje da se potvrdilo da vladajuća garnitura (SNS, SPS, SVM) nema ni kapaciteta, ni znanja, ni volje za sprovođenje preko potrebnih reformi, te da ih zanimaju jedino finansijska sredstva EU, bez usvajanja i primene evropskih vrednosti.

Zvanični Beograd je, umesto suočavanja sa činjenicama za Evropski parlament i njegov izveštaj rekao da je pun laži i da se izgubio u vremenu i prostoru, dodaju oni.

Za DZVM je u ovom procesu posebno neprihvatljiva i odbojna uloga manjinske stranke na vlasti. Naime Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je odabrao da umesto podnošenja amandmana na poboljšanje položaja mađarske zajednice i manjinskih prava preko svojih predstavnika uloži napore na lobiranje i ulaganje amandmana za brisanje delova izveštaja koji se odnose na sumnjive poslove vladajuće koalicije, povezanost sa mafijaškim strukturama i delima visoke korupcije kao što su Jovanjica, Krušik, Telekom, Savamala itd.

Ocenjujući da su Ištvan Pastor i SVM otvoreno stali na stranu zataškavanja mafijaško-korupcionaških afera sadašnje vlasti što je signal i dokaz da nema vrednosnih razlika među njima, DZVM smatra da je i usporavanje procesa priključenja Srbije Evropskoj uniji i udaljavanje od evropskih vrednosti njihov zajednički „rezultat“.

DZVM smatra da podrška ovom i ovakvom režimu ne može biti primarni interes mađarske zajednice u Srbiji i Vojvodini.

Zbog toga će DZVM kao jedan od osnivača Ujedinjene opozicije Srbije (UOPS) nastojati da sa svojim partnerima, nakon izborenih boljih opštih izbornih uslova, doprinese tome da što pre dođe do smene ove vlasti i promene sistema, navodi se u saopštenju DZVM-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari