ECHR: Nije prekršena sloboda izražavanja u slučaju Milosavljević protiv Srbije 1Sud za ljudska prava u Strazburu Foto: wikipedia

Evropski sud za ljudska prava presudio je da u procesu koji je Kragujevčanin Ranko Milosavljević, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Svetlost, pokrenuo protiv države Srbije nije došlo do kršenja člana 10 Konvencije o ljudskim pravima koji se odnosi na slobodu izražavanja, saopšteno je danas iz tog suda.

Milosavljević, 61-godišnji državljanin Srbije, žalio se 2014. Evropskom sudu za ljudska prava nakon osuđujuće presude za klevetu, zbog navoda o korupciji u upravi kragujevačkog groblja, u članku iz 2009. godine.

Sudovi u Srbiji su presudili da su tim člankom povredjeni čast i ugled direktora groblja i naložili Milosavljeviću i drugim optuženima da plate naknadu i troškove procesa, u iznosu od 1.241 evra.

Milosavljević se žalio Evropskom sudu za ljudska prava, pozivajući se na član 10 Konvencije i navodeći da je kažnjen zbog objavljivanja članka, iako je on doprineo debati o pitanju od javnog interesa, funkcionisanju javnog preduzeća za pogrebne usluge.

U presudi koja je doneta 31. avgusta Sud, pored drugog, navodi da, uprkos suštinskoj ulozi štampe u demokratskom društvu, član 10 stav 2 ne garantuje potpuno neograničenu slobodu izražavanja čak ni u pogledu izveštavanja štampe koje uključuje pitanja od ozbiljnog javnog interesa.

Zaštita koju član 10 Konvencije pruža novinarima, kao i urednicima implicitno, podložna je uslovu da postupaju u dobroj nameri kako bi pružili tačne i pouzdane informacije u skladu sa načelima odgovornog novinarstva.

S obzirom na navedeno Sud je jednoglasno zaključio da je prijava prihvatljiva ali da nije došlo do povrede člana 10 Konvencije, dodaje se u danas objavljenoj presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari