EK o zahtevu srpske opozicije: Redovno nadgledamo situaciju 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropska komisija redovno nadgleda situaciju u Srbiji u vezi s vladavinom prava, uključujući slobodu medija, izjavila je danas portparolka tog tela Evropske unije Ana Pisonero i pozvala vlast u Beogradu na istinski dijalog sa svim političkim činiocima u zemlji radi nastavka važnih reformi.

Povodom zahteva više opozicionih srpskih stranaka da Evropska unija formira dve grupe stručnjaka koje bi pomogle rešavanju političke krize u zemlji, Pisonero je agenciji Beta rekla da to što je Srbija prihvatila novu metodologiju u procesu pregovora o članstvu „treba da joj pruži novi podsticaj da napreduje u fundamentalnim oblastima kao što je vladavina prava“.

„Kao zemlja koja pregovara o članstvu s EU, Srbija je podvrgnuta posebnom procesu i metodologiji nadzora i izveštavanja o vladavini prava, uključujući slobodu medija“, navela je Pisonero.

Dodala je da Evropska komisija „u tom kontekstu redovno nadgleda situaciju u Srbiji i pokreće ta pitanja sa (srpskim) vlastima“.

„Posle nedavnih izbora, ohrabrujemo novi parlament da nastavi međupartijski dijalog koji predvodi Evropski parlament, kako bi se došlo do širokog međustranačkog konsenzusa o reformama povezanim s pristupanjem Uniji, što je od ključnog značaja za napredak zemlje na evropskom putu“, kazala je Pisonero.

Ona je dodala da Evropska komisija „ohrabruje i rukovodstvo Srbije da se angažuje u istinskom dijalogu sa svim činiocima političkog spektra kako bi bile nastavljene važne reforme, uključujući one u oblasti demokratije i vladavine prava“.

Pisonero je potvrdila da je EU dobila pismo od više opozicionih stranaka iz Srbije i navela da će Komisija odgovoriti na njega.

Članice opozicionog Saveza za Srbiju i dve manje političke organizacije juče su uputile pismo zvaničnicima EU, s pozivom da formiraju dve grupe stručnjaka koje će sačiniti izveštaje o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji i o stanju u oblasti medija.

Pismo su potpisale članice Saveza za Srbiju, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Dveri, Pokret za preokret i Sindikat Sloga, kao i Građanska platforma i Pokret Slobodna Srbija.

U pismu su navele da je sličan izveštaj imao ključnu ulogu u rešavanju političke krize u Severnoj Makedoniji, koju su ocenile kao nalik sadašnjoj u Srbiji. Izveštaj za Severnu Makedoniju sačinio je tim koji je predvodio tadašnji zvaničnik Evropske komisije Rajnhard Pribe.

Nedugo posle objavljivanja Pribeovog izveštaja, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, Eduarda Kukana, Knuta Flekenštajna i Iva Vajgla, lideri četiri najveće partije u Makedoniji postigli su Pržinski sporazum. Na osnovu tog sporazuma formirana je prelazna vlada i stvoreni za uslovi za poštene izbore koji su održani godinu i po dana kasnije.

Predstavnici tri grupe u Evropskom parlamentu, Socijalista i demokrata, Zelenih i liberalne grupe Obnovimo Evropu, danas su podržali zahtev opozicionih stranaka iz Srbije. Oni su pozvali Evropsku komisiju da formira grupu stručnjaka koja će sačiniti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji, a Evropski parlament da podrži međupartijski dijalog u Srbiji.

U saopštenju koje su potpisali Tanja Fajon iz poslaničke grupe Socijalista i demokrata, Viola fon Kramon Taubadel iz grupe Zelenih i poslanik grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj ocenjuje se da bi taj potez „pomogao da se identifikuju i procene neki od ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju“ i da bi „predstavljao dobru osnovu za dalje anagažovanje institucija EU i polaznu tačku za identifikovanje neophodnih promena u Srbiji“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “EK o zahtevu srpske opozicije: Redovno nadgledamo situaciju”

  1. I sta je bilo na kraju? Ma dajte, ovo je smesno vise s opozicijom, jos smesnije je da niko na svetu nije izgradio vece biracko tele od snsa, da im dodju 10 evropskih komisija.i da date opoziciji sve kanale, ponovo ce da imaju vecinu, minimum sa spsom..

    • Kako nece imati vecinu SNS bez medija. Tamnicar je toliko plasljiv da nije smeo 8 godina da izadje na TV duel sa bilo kim iz opozicije. Zna da bi ga demolirali opozicionari zato se i ponasa kao devojcica.

    • Svemu jednom dodje kraj, pre ili kasnije. Setite se moći KPJ/SKJ, SPS, SPO, DS…pojela maca. Sve interesne i veštačke, jednoumne nasilne organizacije odlaze na djubrište istorije uglavnom. Pre ili kasnije.

    • E moj Stefane!! kazes niko na svetu nije izgradio vece biracko telo od Sns?? da ali kako?? ucenama ,batinama,pretnjama gubitka posla ,potkupljivanjem…. i to je za tebe realno glasacko telo.Pa kad su toliko sigurni u svoju snagu sto ne oslobode sve kanale sa nacionalnom frekvencijom organizuju fer i postene izbore pa na takvim izborima ako pobede prvi cu im javno cestitati.Ali ne znaju oni koliko ih narod stvarno voli i zato na sve nacine pokusavaju bilo kakav opozicioni otpor da uguse pa makar i u krvi kao na poslednjim protestima ovih dana.

  2. Uzdam se u Anu Pishonero i ostale eu delatnike koji ce pomoci srpskom narodu da dosegne istinsku demokratiju i njene vrednosti.Ako ne bas celom narodu,ono makar svojim saradnicima iz sns-a i nvo-a

  3. Jednom u daaaaalekoj budućnosti, hoće li posle Aleksandra II Karavučića doći na presto Danilo I ili Vukosav I ? On vlada i On je vladalac, a ne zove Vlada, niti Anina vlada vlada. Zna se koje On i ko vlada, a završio je prava . Pravo je da je završio prava, kada vlada i ima sva prava. Logično je, dabaome, da On i ukine sva prava. Pun je prava. Pravi pravednik.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.