EU formira timove za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Najava visokog predstavnika Evropske unije Đozepa Borelja da će posetiti Prištinu, kao svoje prvo odredište nakon preuzimanja dužnosti, nije realizovana, jer na Kosovu nije formirana vlada i sastanci ne bi imali mnogo smisla, piše Koha i dodaje da je u EU u toku proces formiranja timova.

Borelj, kao i neki drugi visoki zvaničnici Unije, su u procesu formiranja svojih timova, postoje pozicije na koje će tek biti imenovani novi predstavnici, a neke će tek biti formirane, navodi se u tekstu.

Proces izbora naslednice Natalije Apostolove na čelo Kancelarije EU na Kosovu je u toku, mesto koje automatski donosi titulu specijalnog predstavnika EU, koji ima samo ograničen broj ambasadora Unije.

Pored toga, trebalo bi da bude izabran generalni direktor za Zapadnu Evropu i Balkan, mesto koje trenutno zauzima Holanđanka Anđelina Ejhorst, koja je, prema diplomatskim izvorima, zainteresovana da ostane na toj funkciji.

Ali kako je njen rad na dijalogu između Kosova i Srbije usko identifikovan sa Federikom Mogerini, bivšom visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, diplomatski izvori kažu da će ona verovatno “više voleti da Borel ima još jedan početak, a ne kontinuitet”.

“I nije mali broj diplomata u Briselu koji su dijalog do sada smatrali neuspešnim, iako bi ga trebali javno nazvati uspehom”, piše Koha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari