EU pomera raspravu o Zapadnom Balkanu za 10. maj 1Foto: EPA-EFE JULIEN WARNAND

Šefovi diplomatija EU će raspravu o Zapadnom Balkanu održati 10. maja, umesto 19. aprila, u nadi da će tada biti moguć fizički sastanak Saveta ministara, prenosi danas RTS, na osnovu informacija iz evropskih izvora u Briselu. 

Ministarski sastanak, planiran za 19. april u Luksemburgu, zbog epidemijske situacije biće održan u video-formatu, pa je u takvim okolnostima prevladao stav da je bolje debatu o Zapadnom Balkanu pomeriti za naredni fizički sastanak, prenose diplomatski izvori i navode da je više zemalja članica insistiralo da Zapadni Balkan bude glavna tema sastanka u maju.

Prošlog meseca, devet zemalja članica je, u pismu upućenom šefu evropske diplomatije Žosepu Borelu, zatražilo „povratak Zapadnog Balkana“ na agendu Saveta ministara EU.

U najavi objavljenoj na sajtu EU za neformalni video sastanak ministara spoljnih poslova EU 19. aprila, kojim će predsedavati Žozep Borel, navodi se da se očekuje da se razmatraju najnoviji tekući događaji i da će ministri kasnije razmeniti mišljenja o Etiopiji i Ukrajini, a ne pominje se Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari