Evropski parlament priznao Gvaida 1Huan Gvaido Foto: EPA-EFE-MIGUEL-GUTIERREZ

Evropski parlament je danas priznao opozicionog lidera Huana Gvaida kao „legitimnog vršioca dužnosti predsednika“ Venecuele i pozvao sve članice EU da učine isto usvajanjem „čvrstog i jedinstvenog stava“.

Evroposlanici su priznali Gvaida, predsednika parlamenta koji se sam proglasio za predsednika, za „legitimnog vršioca dužnosti predsednika Bolivarske republike Venecuele“ i izrazili „punu podršku“ njegovom programu. Tu rezoluciju su predložile sve najveće grupacije u EP i on je usvojen velikom većinom glasova.

EP je pozvao šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini i „države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Huana Gvaida kao jedinog legitimnog vršioca dužnosti predsednika“.

To priznanje samoproglašenog prelaznog predsednika važiće „do održavanja slobodnih, transparentnih i kredibilnih izbora s ciljem ponovnog uspostavljanja demokratije“, naveli su evroposlanici.

EU je u subotu saopštila da će preduzeti „nove mere“ ako izbori u Venecueli ne budu raspisani „u narednim danima“. Tada međutim nije učinjen korak kolektivnog priznanja Gvaida, čak ni uslovnog.

Španija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija su u subotu predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru dale „osam dana“ da raspiše izbore, ili će u suprotnom priznati Gvaida za „predsednika“ koji će organizovati izbore.

EP je u rezoluciji „snažno osudio brutalnu represiju i nasilje u kom je bilo mrtvih i ranjenih“ i pozvao „vlasti Venecuele da obustave sva kršenja ljudskih prava“.

Ponovljena je i „bezrezervna podrška parlamentu, jedinom legitimnom demokratskom organu Venecuele i čija ovlašćenja treba ponovo uspostaviti i poštovati“.

Rezoluciju su zajednički predložili Evropska narodna partija, socijalisti i liberali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari