Fajon: Bez značajnih odluka u vezi sa Balkanom dok traje izborna trka za EP 1Tanja Fajon Foto: EPA/DUMITRU DORU

Posle izbora između 23. i 24.maja, novi saziv Evropskog parlamenta imaće 751 poslanika i poslanicu, da bi u julu, posle konstituisanja Parlamenta, počeo i proces izbora nove evropske administracije i njenih čelnih ljudi.

Kako javlja RTS, poslanica iz Slovenije Tanja Fajon, koja je u izbornoj trci za novi mandat, smatra da u izbornom periodu ne bi trebalo očekivati značajne odluke u vezi sa Balkanom.

Prema njenim rečima, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ima još nekoliko meseci mandata, ali se već oseća da institucije nisu u najvećoj brzini. Idemo na izbore i imamo druge izazove ispred nas da bismo u Evropskom parlamentu i na čelu evropskih institucija zadržali proevropsku značajnu većinu i mogli da nastavimo i sa proširenjem, objasnila je Fajon.

Posle 10 godina u Evropskom parlamentu, aktuelni šef delagacije za odnose sa Srbijom, i dobar poznavalac Balkana, Eduard Kukan neće se kandidovati za novi mandat. U novom sazivu predviđa manju podršku za proširenje na Balkan nego do sada.

Kukan smatra da je potrebno imati prijatelje koji su spremni da se bore za proširenje, koji zaista veruju da, bez uključenja Zapadnog Balkana, ne možemo da govorimo o celovitoj Evropi.

To nije pozicija mnogih ovde u Evropskom parlamentu, ali ni mnogih vodećih političara u Zapadnoj Evropi, ukazao je Kukan. On veruje da će se proširenje nastaviti, ali regionu poručuje da će biti neophodna mnogo aktivnija uloga vlasti Zapadnog Balkana. Projekcije izbornih rezultata za sada ne predviđaju dramatične promene.

Kako se procenjujue, narodne partije i evropski socijalisti izgubiće neka mesta, ali će ostati vodeće grupe u parlamentu. Desne i antievropske partije će porasti, ali nedovoljno da bi bili blokirajuća manjina, prognozira se u Briselu.

Fajon očekuje da će biti neke više desne, populističke snage, ali ne toliko značajne. Posle Bregzita, prema anketama u zemljama EU, građani danas žele više od Brisela, barem tamo gde su zajednički izazovi, istakla je Fajon.

Ona „ostaje optimista“ da će mnogo ljudi izaći na evropske izbore, jer znaju da je u pitanju sama budućnost EU. Test za odnos prema Balkanu biće odluka o otvaranju progovora sa Severnom Makedonijom i Alnbanijom, najavljena za jun.

Kukan smatra da EU u dijalogu Beograda i Pritine nije pokazala lliderstvo i da će to biti posao za naslednika Federike Mogerini. On podseća da je dijalog već predugo blokiran i misli da nije bilo dovoljno reakcije Unije da se situacija promeni.

Nadam se da ćemo, u sledećoj administraciji i mandatu, imati stvarnog lidera na mestu visokog predstavnika EU. Bez takvog angažmana, nije realno očekivati napredak, predočio je Kukan.

Pitanje ko će zameniti Mogerini, komesara Johanesa Hana i druge čelnike EU postaće aktuelno odmah posle održavanja izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari