Fajon: Za sada bez promene formata razgovora vlasti i opozicije 1Tanja Fajon Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Tokom nekoliko dana koliko sam u Beogradu, a tu sam od ponedeljka, razgovarala sam sa puno različitih partnera iz opozicije o tome kako da se naprave mogućnosti za povratak opozicionih poslanika u parlament.

“Kako do veće efikasnosti u dijalogu vlasti i opozicije i učestvovanju na izborima“, rekla je Tanja Fajon, predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje ne precizirajući sa kim je iz opozicije razgovarala.
Danas, međutim, saznaje da se Fajon srela sa Zoranom Lutovcem, liderom Demokratske stranke, Aleksandrom Ivanovićem iz Socijaldemokratske stranke i Vladimirom Đurićem iz Stranke moderne Srbije.

U Narodnoj stranci nam je rečeno da se lider NS Vuk Jeremić nije susreo sa predsednicom Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje, a nije došlo ni do razgovora Fajonove sa Boškom Obradovićem.

U Stranci slobode i pravde niko nije mogao da nam potvrdi da li se i njihov lider Dragan Đilas sreo sa evropskim parlamentarcima.Ni Lutovac, ali ni Ivanović nisu želeli da nam odgovore o čemu su razgovarali sa Tanjom Fajon i da li postoji mogućnost učestvovanja u drugoj rundi međustranačkog razgovora u parlamentu tokom novembra, a jedino je Vladimir Đurić iz SMS naveo da je razgovor bio neformalan i da je potvrđena saglasnost oko stavova koji su izneti javno.

“Dijalog vlasti i opozicije će biti nastavljen u novembru uz pojačano prisustvo Evroposkog parlamenta, što potvrđuje njihovu spremnost da pomnognu u demokratizaciji Srbije“, kaže Đurić.
I Tanja Fajon je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da će i ona najverovatnije biti deo delegacije Evropskog parlamenta koja će posredovati u međustranačkom dijalogu u parlamentu koji će biti održan najverovatnije 11. i 12. novembra.

„Ne mogu danas govoriti o eventualnoj promeni formata dijaloga iako bih ja želela da što više partnera bude uključeno u taj dijalog kako bismo doprineli reformi izbornog zakonodavstva. Niti mogu da kažem da li ću odvojeno da razgovaram sa opozicijom“, rekla je Fajon.

Ona je dodala da će poziv za učešće u međustranačkom dijalogu za drugu rundu ići kroz Skupštinu Srbije.

Sumirajući rezultate dvodnevnog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i prodruživanje EU-Srbija, Fajon je ponovila da je parlament mesto za dijalog i da je razgovor uvek bolji od bojkota.

Ona je naglasila da mediji moraju biti nezavisni i da očekuje dobru raspravu 12. novembra kada će se u parlamentu razgovarati o Regulatornom telu za elektronske medije.

Pozdravila je takođe rad Radne grupe za ispunjavanje preporuka ODHIR za poštene izbore, navodeći da nema mnogo vremena za primenu mera i da i članovi odbora iz Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije žele da učine sve kako bi Srbija bila otvorena, demokratska i progresivna zemlja.

I Vladimir Orlić, predsedavajući Parlamentarnom odboru ispred Skupštine Srbije rekao je da je dobro što postoji saglasnost da je mesto za dijalog u institucijama, u Skupštini Srbije i da je to kamen temeljac svakog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari