Fatos Bitići: Vlast Gurija krije od pravde 1Foto: Stanislav Milojković

„Goran Radosavljević Guri govori o svedocima u slučaju ubistva moja tri brata u Petrovom selu, 1999. godine, jer su on i njegova ekipa rekli svedocima da lažu istražitelje u Tužilaštvu za ratne zločine. Svedocima je bilo jasno šta će im se dogoditi ako ne lažu, odnosno ako kažu istinu o slučaju ubistva“…

… komentariše za Danas Fatos Bitići, brat ubijenih brat američkih državljana Ilira, Agrona i Mehmeda, izjavu Gorana Radosavljevića Gurija da je od 150 svedoka tog zločina samo dvoje njega označilo kao onog koji je naredio ubistvo pomenute trojice Albanaca.

Nekadašnji komandant Žandarmerije je rekao i da on nema veze sa tim slučajem, a da o svojim saznanjima ne može da spekuliše nego kao oficir može da govori samo o onome što zna.

– Guri, vidim da si počeo da govoriš o našem slučaju. Znamo svi, i ti i ja, da ti srpska vlast pomaže, i tebi i ostalima, i krije vas od pravde. Bravo, Aleksandre Vučiću. Ti pomažeš njima a oni pomažu tebi da postaneš predsednik, kaže Fatos Bitići za Danas.

On ponavlja da svi svedoci ubistva braće Bitići znaju da je Goran Radosavljević Guri, general policije, u vreme kada je počinjen ovaj zločin, naredio najpre mučenje a potom ubistvo američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeda.

– Pravda i istina će jednog dana izaći na videlo bez obzira na to što vi, društvo, pokušavate to da sprečite – zaključuje Fatos Bitići u izjavi za Danas, reagujući na Radosavljevićev prvi javni nastup (u emisiji Upitnik, na RTS, u utorak uveče) o ovoj temu posle mnogo godina.

Osamnaest godina prošlo je od brutalnog ubistva američkih državljana Ilira, Agrona i Mehmet Bitićija, a Srbija i dalje izbegava da reši ovaj slučaj, štiteći, prema navodima Fatosa Bitićija i Fonda za humanitarno pravo, bivšeg policijskog generala Gorana Radosavljević Gurija, koji je sada visoki predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke.

Prošle godine je to, međutim, rekao i i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, koji je istakao da „istragu usporava to što je u događaj ubistva braće Bitići bio uključen jedan visoki policijski funkcioner koji je sada član izvršnog odbora vodeće stranke u Srbiji“. Neizostavno se iz te izjave može zaključiti da je američki ambasador mislio na Gurija. Nerešeno ubistvo braće Bitići godinama unazad opterećuje odnose Srbije i SAD i gotovo da nema susreta američkih i srpskih zvaničnika a da o ovoj temi ne bude reči – sa srpske strane obećanja da će rešiti slučaj, a sa američke zahtev da se to sprovode.

U kontekstu najnovije izjave Gorana Radosavljevića Gurija da ga sem dvoje, ostali svedoci nisu naveli kao odgovornog za ubistvo ubistvo braće Bitići, stoji i nedavna izjava Milice Kostić, direktorke pravnog programa Fonda za humanitarno pravo za naš list, da se iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine odavno moglo čuti da kada se istražuju ratni zločini u koje je umešana policija, „da se nailazi na zavet ćutanja“.

Ilir, Agron i Mehmet Bitići su uhapšeni krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju, u pokušaju da pomognu Srbima da napuste Kosovo, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari