Filip David: Predsednik nema hrabrosti za državničke poteze 1Foto: Mediacentar

Suštinsko je pitanje koliko se sadašnji Aleksandar Vučić razlikuje od onog iz devedesetih. To tek treba da dokaže – komentariše za Danas pisac Filip David razgovor predsednika Srbije sa Sonjom Biserko i Boškom Jakšićem na televiziji Hepi.

Pratio sam taj tročasovni razgovor sa predsednikom Srbije, kaže sagovornik našeg lista, ističući da bi voleo da poveruje u „ponešto od toga što je predsednik Vučić obećao ili nagovestio u spoljnoj politici“.

– Ali, i pored najbolje volje, ne mogu da poverujem dok ministri u Vladi Srbije i mediji, koje kontroliše, govore i pišu sve suprotno – napominje Filip David za Danas.

Moj odgovor je – da, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u emisiji Ćirilica, Sonji Biserko, predsednici Helsinškog odbora za ljudska prava, upitan da li je spreman da napravi istorijski zaokret ka Evropskoj uniji, u kontekstu okretanja od Rusije.

Biserko je u nekoliko navrata insistirala tokom emisije na odgovoru na pitanje o tome da li je predsednik Srbije spreman da okrene leđa Rusiji i opredeli se za EU, a odgovor je dobila na samom kraju.

– Činjenica je da vam je nekako istorija namestila situaciju u kojoj možete da odigrate istorijsku ulogu, da se opredelite, da napravite ovaj iskorak ka Evropskoj uniji. Ne znam da li ćete biti dovoljno hrabri da to uradite do kraja. Tu je potrebna hrabrost – konstatovala je Sonja Biserko.

– Moj odgovor na to vaše pitanje je – da, odgovorio joj je Aleksandar Vučić, pitajući voditelja emisije: „Mariću, ima li ova emisija kraja…“.

Prethodno je predsednik Srbije konstatovao i izrazio slaganje sa Sonjom Biserkom o tome da je u kontekstu „sedenja na dve stolice“ manevarski prostor veoma sužen i da nikada nije bio manji. „Mi hodamo po sve tanjoj žici, ali i dalje hodamo“, rekao je Vučić, aludirajući na svoje viđenje situacije u kojoj je i dalje moguće biti na evropskom putu i održavati tradicionalne odnose sa Ruskom Federacijom. Na pitanje Danasa da li se slaže sa ocenama onih koji imaju razumevanja za ambivalentne stavove i postupke Vučića, kada je reč o odnosu prema EU, s jedne, odnosno, Rusije, s druge strane, pronalazeći razloge za takvo ponašanje u takozvanoj „pacifikaciji biračkog tela“, Filip David odgovora odrično. On, takođe, odgovara odrično na pitanje da li vidi rezultate u tom procesu, kada se osvrne unazad pet godina, koliko je Aleksandar Vučić na vlasti.

– Ne znam na koje rezultate mislite. Spoljna i unutrašnja politika su duboko povezane. Bez ključnih poteza u spoljnoj politici nema ni unutrašnje stabilnosti. Kako se meni čini, predsednik Vučić nema stvarne želje, a možda ni hrabrosti da povuče poteze koji odlikuju prave državnike. Ne diriguje njemu njegova partija ili biračko telo ovakvo kakvo je, već je on taj koji nameće rešenja. Suštinsko je pitanje, stoga, koliko se sadašnji Vučić razlikuje od onog iz devedesetih. To tek treba da dokaže – zaključuje sagovornik našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari