Fingiranje višestranačkih izbora u Kragujevcu 1Kragujevac Foto: Wikipedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će izbori na svim nivoima u Srbiji biti organizovani 21. juna, oko mesec i po dana po ukidanju vanrednog stanja uzrokovanog epidemijom COVID 19.

Da li će tog 21. juna oni koji odluče da izađu na izbore, na biralištima širom Srbije da se pojave sa maskama, vizirima, sa rukavicama na rukama, i uz poštovanje propisane fizičke distance, za sada se ne zna.

Ono što se u vezi sa izborima, barem ovde u Šumadiji zna, jeste da je Gradska izborna komisija u Kragujevcu, do uvođenja vanrednog stanja, proglasila osam lokalnih izbornih lista, od kojih će tri, prema oceni boljih poznavalaca političkih (ne)prilika u Srbiji i Šumadiji, međusobno da podele najveći broj glasova onih koji se 21. juna ne odazovu pozivu bojkot opozicije.

Ostalih pet su, manje više, autsajderske, i uglavnom su, čast izuzecima, ukolikoih ima, tu da prave gužvu, odnosno da kao i one tri koje slove za favorite, fingraju višestranačke izbore, pošto je čitav izborni postupak pod strogom  kontrolom Aleksandra Vučića i SNS.

Toliko strogom da su, javna je tajna, pojedine izborne koalicije na republičkom, posledično i lokalnom nivou formirane ili rasturane po Vučićevim direktivama, a po  jednoj od njih je, na primer, SPAS Aleksandra Šapića ostao behz koalicinih partnera iz Šumadije i zapadne Sebije.

Prva proglašena izborna lista u Kragujevcu je je,podsetimo,  ona Srpske napredne stranke pod nazivom “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, čiji je gradonačelnički kandidat kum aktuelnog gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i savetnik u Narodnoj banci  Srbije Nikola Dašić, zvani Luftika.

Sin bivšeg predsednika Sbije i osnivača SNS-a Tomislava Nikolića, aktuelni kragujevački gradonačelnik Radomir Nikolić, na toj listi nije ni među rezervama. Nigde ga, inače i uzgred, nema ni na, takođe potvrđenoj, republičkoj listi SNS-a.

Da li će i na koji način Nikolić junior politički da bude zbrinut ostaje da se vidi, i za sada je to ekskluzivni problem “dinastije Nikolić”, nikako i većine Kragujevčana, koji sudeći prema  dostupnim istraživanjima šumadijskog javnog mnjenja, jedva čekaju da mu vide leđa na gradonačelničkoj funkciji, naravno.

Ostaće upamćen kao gradonačelnik za čijeg su petopipogodišnjeg mandata Kragujevac, koji slovi za šumadijsku prestonicu, zaobišli, ili će da ga zaobiđu svi važni državni infrastrukturni i saobraćajni projekti, među kojima je i, gotovo za Riplija,  najavljeni Šumadijski koridor.

Druga proglašena lista je “Veroljub Verko Stevanović –  Svi na ovu stranu”, koju čine  Zdrava Srbija Čajetinca Milana Stamatovića, čiji je Stevanović zamenik , zatim kragujevački ogranak SPO i stranka Bolja Srbija, čiji je lider predsednik  Skupštine opština Topola Dragan Jovanović.

Iz  Stevanovićev  okruženja i dalje, kao i nekoliko godina unazad, stižu informacije da je “sa Vučičićem sve dogovoreno”, da se Stevanović, koji je na gradonačaleničkoj funkciju bio svega 14 godina, u dva mandata, doduše, ponovo ,“na velika vrata” , vrati na vlast u Kragujevcu, sa koje ga je isti taj Vučić, pre pet i po godina, i bukvalno šutnuo.

Za razliku od ranije, sada, čini se, ima nekih indicija, smatraju upućeni, da bi famozni dogovor sa Vučićem, kojeg, verovatno, u nekoj formi zaista ima (pitanje je koliko će  Vučić da ga poštuje), nakon predstojećih lokalnih izbora, mogao i da bude realizovan. Jedna od indicija te vrste je to što su Stevanović i njegova ekipa već  godinu i kusur dana u “mišjoj rupi”, i ne reaguju ni na šta što se na političkoj, javnoj i ekonomsko-privrednoj sceni Kragujevca, Šumadije i Srbije dešava.

Prećutali su građanske proteste, infrastrukturno-saobraćajnu i svaku drugu marginalizaciju Kragujevca i šumadijskog dela Srbije, te vanredno stanje i epidemiju COVI D 19…

Pored toga, pojedinci iz Stevanovićevog najbližeg okruženja, polagano se, kako se čini, uključuju u javni, odnosno medijski prostor u Šumadiji, koji je i ovde pod str ogom kontrolom SNS-a.  Tako strogom da gradska vlast u Kragujevcu već godinama ne raspisuje zakonom propisane konkurse za sufinanansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, već  novcem iz budžeta, to jest par ama Kragujevčana, isključivo

O izglednosti postizborne koalicije SNS i Veroljuba  Stevanovića a možda svedoči i to što njegov poltički arhineprijatelj, Radomir Nikolić, nije na naprednjačkoj izbornoj listi. Stevanović je u više navrata, podsetimo,poručivao da je savez sa napred njacima u Kragujevcu moguć, ali pod uslovom da SNS ne predvodi Radomir Nikolić, sa kojim, kako je isticao, nema saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari