Glas u Šapcu od dve do 5.000 dinara 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nakon više od 260 slučaja kršenja izbornog procesa u Šapcu pravni tim liste Nebojša Zelenović – Šabac je naš podneo je sedam krivičnih prijava za kupovinu glasova i priprema dokaze za druge slučajeve.

Da se radi o perfidnoj zloupotrebi biračkog prava dokaz su čitavi timovi umešani u to, duboka logistika, i naravno značajna novčana sredstva.

Pa je tako u Gornjoj Vranjskoj evidentirano dvadesetak lica koji su imali tačnu podelu posla: vođenje spiskova i evidencije „kupovine“, deljenje paketa i to najviše Romima, deljenje novca, odvoženje do biračkog mesta, nadgledanje čitave operacije, a navedeno je i deset lica koja su primila novac. I to jedno 200 evra a ostali po pet hiljada dinara. U svemu ovome najviše na meti kupovine glasova bili su socijalni slučajevi i Romi.

U Drenovcu zabeleženo je da su Dragoljub i Dejan Jovanović delili pakete, a Budić Tomislav i Janković Milosav delili po tri hiljade dinara za glas SNS-u.

U Mačvanskom Pričinoviću Sofka i Dragan Vasiljković odvozili su Rome na glasačko mesto i delili im po tri hiljade dinara.

U Tabanoviću Siniša Vasiljković se hvalio u kafani da je obezbedio 80 glasova, dovozio Rome na birališe, plaćao im po dve hiljde dinara, a sam naplaćivao po pet hiljada dinara po glasu.

U Ševaricama postoji video dokaz da je Dragan Vasiljković delio pakete a dvoje lica su to i priznali na video-snimku.

U Štitaru osam lica je priznalo da su primii pakete da glasaju za SNS a troje da su im nudili a da to nisu prihvatli. Kazne za davanje mita su od tri meseca od tri godine zatvora, a ko je u tome učestvovao kao  član biračkog odbora i do pet godina.

U pravnom timu liste Nebojša Zelenović – Šabac je naš pretpostavljaju da je SNS kupila oko pet hiljada glasova. Verovatno zbog toga i kampanja SNS nije bila ubedljiva na terenu, samo nekoliko poseta domaćinstvima, konferencije za novinare i podrška ministara i visokih funkcionera stranke.

Predstoji teži način dokazivanja zloupotreba a to su prikupljeni glasovi od teže pokretnih i nepokretnih osoba, a jedini ko ima takve informacije je Šabačka bolnica. Ovde je u pitanju oko hiljadu lica, od kojih su prikupljeni glasovi a bez potrebne dokumentacije i potvrde GIK.

Prvu krivičnu prijavu podneli su novinari Podrinskih novina Hanibal Kovač i Ivan Kovačević, još u sredu, protiv N. N. lica za štampanje falsifikovanih glasačkih listića.

Nakon svega na zahtev Upravnog suda iz Novog Sada dostavljen im je izborni materijal a među njima i 12 džakova gde su falsifikovani glasački listići. To su potvrdili i članovi Gradske izborne komisije. O bahatosti šabačkih naprednjaka potvrda je i fotografija gde dele pakete pomoći sa vidno izraženim stranačkim obeležjima.

Podsetimo, Opštinska izborna komisija poništila je lokalne izbore u Šapcu, a na tu odluku Upravnom sudu žalila se Srpska napredna stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari