Godfri: Srbija je politički i ekonomski lider na Balkanu 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Srbija je politički i ekonomski lider na Balkanu i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, ocenio je američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, dok je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić konstatovao da je proteklih godina intenziviran politički dijalog zvaničnika dve zemlje na visokom nivou.

Godfri, Dačić, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković prisustvovali su drugoj godišnjci od osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, na kojem je usvojena i Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i SAD.

Dačić je ocenio da odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju i bogatu istoriju, a karakteriše ih složena dinamika. Oni traju u kontinuitetu od 1881. godine do danas i u tom periodu prošli su kroz mnoge faze, od kojih nisu baš sve, kao što to dobro znate, bile pozitivne i uzajamno korisne, rekao je on.

Koristim priliku da istaknem da postoji otvoren poziv Srbije za posetu najviših američkih zvaničnika Srbiji, uključujući i posetu predsednika SAD Donalda Trampa, naglasio je Dačić.

Dačić je rekao i da je zahvalan na naporima ambasadora Ričarda Grenela koji su usmereni na pokretanje dijaloga Beograda i Prištine.

„Podrška i razumevanje SAD zasigurno mogu imati presudnu ulogu u nastojanjima da prevaziđemo probleme i otvorena pitanja sa Prištinom, što bi dalje moglo da vodi izgradnji poverenja između srpskog i albanskog naroda u celini, a što je od neprocenjivog značaja za čitav region zapadnog Balkana“, konstatovao je Dačić.

Nastojaćemo da u tom procesu našim američkim partnerima u što većoj meri razjasnimo i približimo naše pozicije, uz očekivanje da će SAD uvažiti i srpske interese, rekao je on i naglasio da su pogrešna pitanja da li je Srbija okrenuta Istoku ili Zapadu.

Potrebno je da Istok i Zapad budu okrenuti Srbiji, rekao je Dačić.

Godfri je rekao da SAD žele da vide Srbiju kao modernu, demokratsku, prosperitetnu zemlju, koja ostvaruje svoj strateški cilj, članstvo u Evropskoj uniji, poštuje vladavinu prava i sva ljudska i manjinska prava.

Ne takmičimo se za svoj uticaj ovde, već nam je zajednički cilj da Srbija i ceo region budu deo EU, naglasio je Godfri.

Prema njegovim rečima, kompanije iz SAD su uložile četiri milijarde u Srbiju i zapošljavaju oko 20.000 radnika, dok je skoro milijardu evra dato u različite programe ekonomskog osnaživanja, jačanja pravosudnog sistema i dobru upravu.

Godfri je ponovio da SAD podržavaju Srbiju u njenom strateškom cilju, ali i ceo region u nameri da postane deo EU, jer bi u suprotnom njihov ključni partner bio slabiji. On je podosetio i na konstruktuivnu ulogu Grenela da se pokrenu stvari u regionu.

Mihajlović je rekla da svi smatraju da je srce Srbije na Istoku, ali za Srbiju je dobro da joj je glava na Zapadu. Srbiji je mesto na Zapadu, u Evropi, uz partnerstvo sa SAD, ali i čuvanje svojih partnerskih veza na Istoku, rekla je Mihajlović.

Takvu politiku vodi predsednik Aleksandar Vučić, a sprovodi Ivica Dačić, konstatovala je ona.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da veruje da Deklaracija može biti usvojena u Skupštini Srbije, ali da on smatra da ova godina može biti prilika da se odnosi intenziviraju. Marinković je ocenio i da Srbija može biti najpouzdaniji partner SAD na Balkanu i podržao namere Kongresa srpsko-meričkog prijateljstva za jačanje partnerstva dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari