Godfrijeva misija olakšava put diplomatiji "starog kova" 1Foto: Twitter

Ceo nastup Entonija Godfrija od kada je došao u Srbiju je potpuno u sklopu onoga što je evidentno politika američke diplomatske misije u Srbiji, a to je da pokuša da popravlja odnose na nekim nekontroverznim ili svakodnevnim i laganijim temama, kad već ne može tamo gde su nam pravi sporovi.

Otuda i ona kampanja „Vi ste svet“ i ceo taj Godfrijev tviter nalog koji je u jednom domaćinskom tonu – ocenjuje Mladen Lišanin, istraživač saradnik Instituta za političke studije, koji komentariše aktivnosti američkog ambasadora koje nisu karakteristične za jednog diplomatu.

Od kada je u novembru 2019. tada novi ambasador SAD-a predao akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću, na osnovu njegovog ali i zvaničnog naloga ambasade, ubrzo se videlo da njegov boravak u Beogradu neće ličiti na ono kako su svoje vreme u glavnom gradu Srbije provodili njegovi prethodnici Majkl Kirbi i Kajl Skot.

U jednom od prvih tvitova, uz fotografiju na kojoj su Godfri, njegova supruga En Mari i kućni ljubimac, on je izrazio oduševljenje što su u Srbiji i što će Beograd u narednih nekoliko godina biti njihov dom, i upitao „šta nam savetujete da probamo od hrane i koja mesta da posetimo?“. Od tada, tviter nalog ambasadora SAD ponekad više liči na profil nekog „fud blogera“.

Krenuo je Godfri od Skadarlije, zatim su ga snimali kako kupuje picu, a onda je probao sendvič u Novom Sadu.

– Rekli su mi: „Ko nije jeo Indeks sendvič taj nije bio u Novom Sadu.“ Posle sastanaka morao sam da probam jednu od vaših mnogobrojnih preporuka i omiljenu vrstu brze hrane među Novosađanima u poslednjih 30 godina. Moja sklonost ka StreetFood oseća se kao kod kuće u Serbia – napisao je Godfri na Tviteru, uz neizbežan video kako kupuje hranu.

Dan kasnije je otišao u Suboticu, gde je zajedno sa tamošnjim gradonačelnikom Bogdanom Labanom išao na sladoled. Na američki praznik Dan zahvalnosti, razume se, spremao je ćurku. Onda je posetio Niš i postavio video iz kafane, uz komentar: „Nijedna poseta Nišu nije potpuna ako se ne završi čuvenim niškim roštiljem. Što znači duži boravak u teretani ujutru. Hvala vam Nišlije!“. U Pirotu je probao peglanu kobasicu i picu sa domaćim sastojcima. Na Kopaoniku je jeo mešano meso, pa nazad u Beograd, na „Fat Boys“ ručak u Strahinjića Bana.

– Deset hiljada? Ovo nije broj kalorija mog današnjeg ručka, već je moj tviter nalog upravo premašio 10.000 pratilaca. Hvala vam svima na srdačnom dočeku u Srbiji i što na ovaj način razgovarate sa mnom – poručio je Godfri u videu krajem decembra 2019. godine.

Pored upoznavanja Srbije kroz putovanja i hranu, američki ambasador trudi se i da upozna ovdašnje verske običaje. Prilikom jedne šetnje Kalemegdanom posetio je crkvu Ružicu i u videu je svima zapalo za oko da se Godfri krsti sa tri spojena prsta. Kasnije je objasnio da se nije preobratio u pravoslavlje, već da je njegov otac bio duboko pod uticajem vizantijske tradicije i da mu je od tada ostalo da se prekrsti kao pravoslavci, sa tri prsta.

Na pravoslavni Božić 2020. snimio je video u kome zajedno sa suprugom u svom kaminu loži badnjak.

– Koliko varnica, toliko srećica, ili, koliko varnica, toliko na Tviteru pratilaca – rekao je Godfri.

Ambasador SAD-a u petak, na dan kada je SPC birala patrijarha, objavio je na Tviteru fotografiju iz kripte Hrama Svetog Save, gde je nedavno odao poštu preminulom patrijarhu Irineju, uz komenatar da je njegova svetost bio istinski vođa i primer vere i dijaloga.

– Želeo bih da uputim najbolje želje za budućnost Crkve i svih njenih sledbenika širom sveta u ovom prelaznom periodu – napisao je Godfri.

Mladen Lišanin smatra da sve gore navedeno ne predstavlja samo lični senzibilitet ambasadora Godfrija, već da je to evidentno bila politika njihove misije već četiri godine unazad. On je skeptičan oko dometa i uspeha takvih kampanja, naročito kada se radi o spotovima koji se emituju, jer prema njegovom mišljenju gađaju pogrešnu publiku.

– To uglavnom odzvanja dobro kod publike koja je već prijateljski raspoložena prema SAD-u, a kod druge publike koja je skeptična čak može da izazove neku vrstu kontraefekta. Naravno, ovo što više liči na jednu personalnu notu, to je baš silazak u kriptu na grob patrijarha Irineja i te stvari vezane za religijske i etnografske aspekte celog Godfrijevog boravka u Srbiji. To možda može u nijansama da relaksira poziciju SAD-a u široj javnosti koja nije baš blistava već trideset godina – ocenjuje Lišanin.

Upitan da li je Godfrijev pristup učinkovitiji nego klasična diplomatija, on kaže da odgovor zavisi od toga u kom vremenskom okviru posmatramo.

– Dugoročno, bez konkretnih i opipljivih pomaka u onome gde se stvarno mere međudržavni odnosi, to su spoljna politika, spoljna trgovina, te tradicionalno diplomatske teme, tu nema pomaka. Ne može se na popularnosti jednog diplomate, kolko god on bio simpatičan, praviti neka vrsta stabilnih međudržavnih odnosa i to projektovati u budućnost. Kratkoročno, može na ovaj način da se malo relaksira celokupan imidž SAD-a ovde, pa da onda kada neke nezgodne teme dođu na red postoji neki kredit koji neko vreme može da se troši, dok se atmosfera ponovo ne užari – objašnjava Lišanin.

On smatra da dugoročno bez diplomatije „starog kova“ i onoga što se odnosi na visoku politiku, na važna bezbednosna i odbrambena pitanja i na spoljnu trgovinu, sve stvari koje se tiču instrumenata „meke moći“ postaju same sebi svrha i nemaju nekog suštinskog efekta.

„Blok“ Vesne Pešić

U decembru 2019. ostalo je zabeleženo da su se „pomirili“ na zajedničkom ručku ambasador Godfri i poznata srpska politička aktivistkinja Vesna Pešić nakon „žučne rasprave“ na Tviteru, odnosno nakon što je Pešićeva, koja je svojevremeno i sama bila ambasadorka u Meksiku, objavila da je „blokirala“ američkog diplomatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari