Gojković: Žene se izborile za ključne političke pozicije u Srbiji, nedovoljno zastupljene na lokalu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je danas da su se žene u Srbiji izborile za ključne pozicije u institucijama poput vlade, parlamenta, Ustavnog suda ili Republičkog javnog tužilaštva ali i da nisu dovoljno zastupljene na regionalnom i lokalnom nivou zbog čega kako je navela, „ne mogu da utiču na kreiranje lokalnih politika“.

Ona je na sednici Nacionalne konferencije ženske parlamentarne mreže pod nazivom „Ne u mom parlamentu“ kazala da je zadovoljna što u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije sede 94 poslanice, što je kako je ocenila, „izuzetan pomak“ u odnosu na vreme kada je počela da se bavi politikom i kada je kako je rekla, bila jedna od „tek pet ili šest poslanica“ u parlamentu.

„Na lokalnom nivou, među odbornicima u Srbiji ima 32,7 odsto žena a na mestu gradonačelnika ili predsednika opštine osam odsto žena. U rukovodstvima javnih preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava, na pet muškaraca dolazi jedna žena. To potvrđuje da je mnogo posla pred nama, posebno na lokalnom nivou“, kazala je Maja Gojković.

Ona je ocenila da su žene u politici „neretko“ izložene govoru mržnje i da u Srbiji „još uvek postoje predrasude prema ženama koje se bave javnim poslom i stereotipi da ženama nije mesto u javnom životu“.

„Govor mržnje protiv žena u politici predstavlja izazov za sve nas. Suština mizoginih komentara koje su mi upućivali retko je bila kritika mog rada već najčešće neprimerene primedbe kakva sam ja žena a ne političarka. Mediji se kod nas a mislim i u svetu, uvek bave našim fizičkim izgledom, kako se oblačimo i šta imamo na glavi a ne šta imamo u glavi, što se našim kolegama političarima ne dešava. Zato smatram da su mediji ključ kakva slika će se emitovati o nama ženama u politici“, rekla je predsednica parlamenta.

Navodeći da je od početka godine 28 žena ubijeno u porodičnom nasilju u Srbiji pri čemu u više od polovine slučajeva nasilje nije bilo prijavljeno, ona je ocenila da je pitanje rodno zasnovanog i porodičnog nasilja „jedan od najvećih izazova za naše institucije“

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio kazao je da rodna ravnopravnost nije cilj sam po sebi već da je važna za vladavinu prava i prosperitet celokupnog društva.

„Jednakost utiče na vrste politika koje se kreiraju i na rešenja koja se predlažu. Danas u Skupštini Srbije 36,7 odsto broja poslanika čine žene. To nije dramatično povećanje ali jeste napredak i uveren sam da će broj žena u parlamentu uvećavati“, kazao je Oricio.

On je ocenio da u nekim slučajevima i kulturne norme doprinose rodnoj neravnopravnosti, dodajući da je po rezultatima poslednjeg istraživanja o bezbednosti žena u Srbiji koje je sprovela Misija OEBS, više od četvrtine ispitanih navelo da poznaje ženu koja je bila izložena porodičnom nasilju.

Pre početka sednice, učesnici konferencije odali su minutom ćutanja poštu svim preminulim žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari