Građanski i opozicioni protesti se šire Srbijom 1Foto: BETA/ AP PHOTO DARKO VOJINOVIC

Danas (petak) protesti se održavaju po prvi put u Novom Sadu, Čačku, Boru i Zaječaru. I građani Niša i Šapca će takođe danas izaći na ulice. Sutra, u subotu, protesti će biti organizovani u Kragujevcu, Beogradu i Prokuplju.

Građanski protest od danas i u Boru

Bor – Građanskim protestima od danas se pridružuje i Bor, najavljeno je na Fejsbuk grupi „Protesti Bor“ gde se najavljuje današnji skup. Okupljanje građana je predviđeno u 18 časova na platou ispred Doma kulture, da bi se potom krenulo u protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama: Moše Pijade, Kralja Petra I i Zeleni bulevar, od Doma kulture do Tržnog centra „Kocka“ i nazad.

Organizator u pozivu za protest naglašava da je protest „isključivo građanskog karaktera, sa političkim zahtevima, pa su dobrodošle zastave Srbije, grada Bora, kao i protestne parole bez stranačkih obeležja, pozivajući sve Borane koji žele poštene izbore, pravnu državu, slobodne medije i institucije u službi naroda da 18. januara 2019. dignu svoj glas“.

U isto vreme građanski protest „Jedan od pet miliona“ biće održan i u Zaječaru na Trgu Nikole Pašića. U protestnu šetnju krenuće se po javnom iznošenju zahteva koji se odnose na vlast, opoziciju, ali i lokalne medije, o čemu je Danas već izveštavao.

Obradović: Idemo, zemljaci!

Čačak, Beograd – Protest „Jedan od pet miliona“ biće održan danas u Čačku. Građani će se, u 18 sati, okupiti na gradskom šetalištu kod spomenika vojvodi Stepi. Boško Obradović, lider Dveri, na svom Tviteru je najavljujući skup napisao: „Kad Čačak krene od petka, slogan protesta se menja iz Počelo je u Gotov(o) je! Idemo, zemljaci! Čačani svih zemalja – ujedinite se protiv ove bahate i lopovske vlasti na republičkom i lokalnom nivou! Puna podrška! Dolazim kao građanin sa svojom porodicom! Kod Stepe: 18 u 18. Puko je!“.

U Kuršumliji novo okupljanje

Kuršumlija – Građanski protesti održavaju se već mesec dana svakog četvrtka u Kuršumliji, a danas (17. januar) na skupu će govoriti Srđan Škoro, novinar i bivši član Pokreta slobodnih građana. Protestne šetnje organizuje Pokret mladih Kuršumlije, koji je preko lokalnih portala objavio svoje zahteve, ali i rok za odgovor. Kako se navodi, ukoliko u roku od 14 dana predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne odgovori, protestanti u Kuršumliji će radikalizovati protest – blokiraće administrativni prelaz Merdare.

Zelenović: Može izbori, ali kao pre 2012.

Šabac – I opozicija traži izbore ali po pravilima koja su važila pre 2012. i dolaska SNS na vlast, izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. U Šapcu će u petak biti održan građanski protest „1 od 5 miliona“ kojim se Šabac pridružuje omasovljenim beogradskim protestima na kojima se građani već šest nedelja bune protiv vlasti Aleksandra Vučića. Skup je zakazan za petak u 18 časova ispred stare Robne kuće, preneli su mediji. Zahtevi su – pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića. Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i obrazloženje plana za Kosovo od predsednika Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari