Građanski protest u vreme "aerodromske" sednice niške skupštine 1

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pozvala je građane na protest danas ispred Skupštine grada u kojoj se, posle pauze od tri meseca, i samo dan pred potencijalno uvođenje prinudne uprave, održava sednica na kojoj se odlučuje o vlasničkom statusu aerodroma „Konstantin Veliki“.

Gradsko veće Niša je, inače, na preporuku Vlade Srbije, 30. marta predložilo da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika. Odluka izazvala je građanske proteste u organizaciji Inicijative, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad niškim aerodromom kako bi ograničila njegov razvoj zbog koncesije za beogradski aerodrom koja je data francuskoj kompaniji Vansi erport.

– Postoje indicije da će neke grupe pokušati da izazovu incidente kako bi bacile ljagu na Niš i njegove građane, i time dali povoda za diskreditaciju protesta. Nasilje ide naruku samo vlastima, a na štetu Nišu i Nišlijama. Molimo sve učesnike skupa da se ponašaju u skladu sa vrednostima koje zastupamo. Za ono što nam pripada borićemo se odlučno, ali nenasilno i dostojanstveno. Sada je potrebno da svi budemo podrška jedni drugima – navodi Inicijativa u pozivu za protest koji je zakazan za devet časova.

Ujedinjena opozicija Niša, koju čini devet stranaka i pokreta, pozvala je takođe svoje članove i simpatizere da podrže današnji građanski protest. NJihovi predstavnici su, takođe, najavili da će na sednici Skupštine grada tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma „Konstantin Veliki“ državi, i istakli da će, u slučaju da njihov predlog ne bude usvojen, glasati protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

Na jučerašnjem okruglom stolu „Niški aerodrom, a čiji su odbornici“, predsednica Gradskog odbora Nove stranke Marija Blagojević uputila je javni poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da danas dođe u Niš i objasni građanima zbog čega im se aerodrom otima, kao i to da li vlast u Srbiji i Nišu radi u interesu građana Niša ili u interesu stranih koncesionara.

– Verujem da je Aleksandar Vučić već pronašao kupca za niški aerodrom, kao što je to učinio za aerodrom u Beogradu, i da Niš sada treba da pronađe način da novac od prodaje aerodroma ne ode u državni budžet, već da ostane gradu – rekao je zamenik šefa odborničke grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović, dodajući da Niš „treba da traži 70 miliona evra od eventualne prodaje aerodroma“.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i odbornik u Skupštini grada Miodrag Stanković kazao je da ta stranka smatra da je neophodno da se otvori javna debata o opravdanosti predaje aerodroma državi, u kojoj bi se pitali građani i stručnjaci šta o tome misle. On je kazao da će odbornici DS, ukoliko do glasanja dođe, tražiti da se glasa prozivkom i da se tačno zna ko su odbornici koji su dozvoli da aerodrom, u koji su građani decenijama ulagali, „ode Beogradu“.

Predsednik Gradskog odbora pokreta Dosta je bilo Marko Stojanović kazao je da će odbornici te stranke na sutrašnjem skupštinskom zasedanju tražiti proširenje dnevnog reda odlukom o raspisivanju referenduma na kome bi se građani izjasnili o daljoj sudbini niškog aerodroma. Čelnica Srpskog pokreta Dveri u Nišu Tamara Milenković Kerković je dodala da su proteklih meseci potezi gradske vlasti bili takvi da su sve vreme pravili iluziju o neuspešnosti i neodrživosti aerodroma, a „sve sa ciljem da se vrednost aerodroma obori i da se on spremi za nešto što se u kompanijskom pravu zove ‘neprijateljsko preuzimanje'“.

Skupštinsko zasedanje na kojem je trebalo da se odlučuje o vlasničkom statusu aerodroma bilo je zakazano za 10. april, ali je odloženo nakon građanskih protesta. Dok je vlast predvođena SNS-om tvrdila da „u svakom trenutku“ ima skupštinsku većinu za odluku o ustupanju aerodroma državi, Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ i Udružena opozicija Niša su ocenjivali da takva većina ne postoji, te da su na odbornike vršeni pritisci ili su oni „kupovani“ kako bi ona bila obezbeđena.

Poslednja sednica Skupštine grada bila je održana 23. marta. Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da Vlada Srbije može da donese odluku o uvođenju prinudne uprave u lokalnim samoupravama ukoliko skupština ne zaseda tri meseca, tako da je Niš izbegao potencijalnu prinudnu upravu za samo jedan dan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari