Gradonačelnik Šapca: Država još ne reaguje na pretnje 1Foto: Beta/Grad Šabac

Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i policija danima unazad ne reaguju na prijavu gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, na pretnje koje je dobio preko društvene grupe Fejsbuk, gde se Šapčani pozivaju da se okupe ispred kuće u kojoj živi sa porodicom, i da ga isteraju iz tog grada.

Tim povodom gradonačelnik Šapca obratio se novinarima.

„Nakon što se informacija da se meni i mojoj porodici preti na Fejsbuku pojavila i u medijima, usledilo je izvinjenje ‘autora’ pretnji Milana Ristića na ovoj društvenoj mreži. Način na koji se gospodin Ristić meni izvinio je način na koji se neko izvinjava u slučaju kada ljudi imaju privatne probleme, i kada te probleme rešavaju izmedju sebe. Ali ovo je daleko od toga, ovo je javna tema i javna stvar. Ovakve pojave nisu dobre ni za naše društvo, ni za naš grad. Smatram da 120 hiljada gradjana u ovom gradu zaslužuju da žive u mirnom i pristojnom gradu“, rekao je Zelenović.

Kako je naveo, Milan Ristić, korisnik Fejsbuka naveo je adresu na kojoj gradonačelnik stanuje sa porodicom i pozvao ostale korisnike ove društvene mreže da se okupe ispred zgrade i „oteraju“ ga iz grada.

On je naveo i da su poziv na nasilje, na istoj društvenoj mreži, podržali i odbornik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Šapca Goran Mijailović i Mladen Čolić, aktivista SNS-a u Šapcu. Mijailović je pozivao na danonoćnu blokadu stana u kom živi gradonačelnik sa svojom porodicom.

„Kao neko ko zastupa interese 120 hiljada građana Šapca nikada nisam pozivao na agresiju, to nije moja priroda. Smatram da svaki problem ili nesuglasica mogu da se reše mirnim putem. Zato sam pozivao na mirne proteste, na mirne šetnje kojima se izražava nezadovoljstvo načinom na koji se danas rešavanju problemi u društvu, nezadovljstvo zbog pozivanja na linč političkih neistomiljenika i nezadovoljstvo mehanizmom kojim se sprovode izbori. Samo mirnim protestima možemo poslati jasnu poruku kakvu Srbiju želimo“, poručio je gradonačelnik.

On očekuje da će Tužilaštvo uraditi svoj posao, jer, kako je rekao, „ovo nije moja privatna stvar, već javni prostor u kom napisane reči imaju posledice po sve. Ne samo po mene i moju porodicu, ovo može biti opasnost i pretnja po svaku porodicu u gradu“.

„Nažalost, postalo je ‘normalno’ da se javno preti svima koji ne misle isto kao predstavnici Srpske napredne stranke“, upozorio je Zelenović.

Gradonačelnik je dodao da će poslati poziv za sastanak čelnim ljudima šabačkog SNS-a, kako bi utvrdili da li može da se zaustavi agresija koja je sveprisutnija u javnom životu.

Da podsetimo, redakcija Danasa pokušala je tokom jučerašnjeg dana da stupi u kontakt sa tužiocem za visokotehnološki kriminal Brankom Stamenkovićem, ali on nije odgovarao na naše pozive. Zbog toga smo na zvanični mejl Posebnog tužilaštva uputili pitanje koje mere su preduzete povodom prijave koju je Zelenović uputio zbog pretnji i obelodanjivanja adrese stanovanja na društvenim mrežama. Međutim, još uvek nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari