Gutereš: Dijalog BG i PR slabi 1Foto: Justin Lane/EPA

Posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga slabi, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja.

To se ocenjuje u novom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, uz poziv liderima obe strane na uzdržavanje od zapaljive retorike, prenosi agencija Tanjug.

Izveštaj, kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine Savet bezbednosti UN razmatraće u ponedeljak, 27. februara.

U izveštaju se navodi da su tokom tog perioda tenzije između Prištine i Beograda dostigle „zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima“.

Generalni sekretar svetske organizacije ukazuje da nije postignut jasan napredak kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je, kako navodi, „ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU“.

„Žalosno je što posvećenost i Beograd i Prištine napredovanju dijaloga izgleda slabi, delimično usled preokupiranosti domaćim političkim pitanjima. Gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije, koji je u interesu obe strane, dođe do zastoja i potencijalno nazadovanja“, ističe se u izveštaju koji je objavljen na sajtu UN, a nosi datum 6. februar, javlja Tanjug.

„Pozivam lidere obeju strana da budu oprezniji i uzdržaniji u iznošenju javnih stavova, da izbegavaju zapaljivi jezik i svoje stavove iznose isključivo mirnim putem i kroz odgovoran dijalog“, poručuje generalni sekretar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari