Gutereš Duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine može da podrije stabilnost 1Antonio Gutereš Foto: EPA / GAIN EHRENZELLER

Duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija (EU) zaustavila je napredak u normalizaciji odnosa, što može da podrije stabilnost na terenu, navodi se u izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonija Gutereša.

Gutereš je pozvao na što skorije formiranje vlade na Kosovu kako bi se nastavio dijalog. Gutereš je, u izveštaju koji je predat 4. oktobra, a sutra će ga razmatrati Savet bezbednosti UN, rekao da snažno ceni predanost EU i nastavak angažovanja kako bi se smirila retorika i jednostrane akcije obe strane, jer sve prepreke dijalogu moraju biti uklonjene.

U izveštaju se govori o periodu kada je premijer Kosova Ramuš Haradinaj podneo ostavku kako bi svedočio pred specijalnim većem za zločine na Kosovu, posle čega su usledili pozivi i apeli međunarodnih zvaničnika o važnosti nastavka dijaloga po formiranju nove vlade na Kosovu, posle izbora 6. oktobra.

Stalne tenzije između Beograda i Prištine, međutim, nastavile su da podrivaju perspektive za nastavak dijaloga, čime je oživela zabrinutost za stabilnost i situaciju na terenu. Beograd i Priština ostaju u svojim rovovima i čvrstim pozicijama, kada je reč o uslovima pod kojima će se nastaviti dijalog, a pojavljuju se i nove kontroverze o navodima da kosovska policija odbija da građanima sa srpskim pasošem dozvoli ulazak na Kosovo, zbog čega je usledio protest Beograda.

U izveštaju se podseća i da su 13. avgusta, vlasti Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD objavile zajedničku izjavu kojom pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od akcija koje smetaju nastavku dijaloga.

Oni su zatražili od Prištine da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja je na snazi od novembra 2018. godine, a Beogradu je upućen apel da zaustavi kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

U narednoj izjavi od 30. avgusta, te države su naglasile potrebu da se bude iznad populističke i nacionalističke retorike, uz naglasak da je sledećoj kosovskoj vladi potrebna fleksibilnost kako bi pregovarala i imala pozitivnu viziju budućih odnosa sa Beogradom.

Gutereš u izveštaju pominje i odluku Ustavnog suda Kosova kojom je proglašeno da je neustavan pregovarački tim Prištine, posle čega su usledile i ostavke članova tog tima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je sumnje da bi dijalog mogao biti nastavljen uskoro i ponovio poziciju Beograda da razgvori neće biti nastavljeni dok Priština ne ukine takse, podseća se u izveštaju.

Gutereš podseća i na izbore za četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova 19. maja, na kojima je Srpska lista dobila oko 90 odsto glasova. Izostanak drugih srskih političkih partija učinilo je da se ponovo oglase zemlje Kvinte, koje su iznele sumnje o zastrašivanju ljudi u oblastima naseljenim kosovskim Srbima, posebno političkih stranaka koje su bile naspram Srpske liste, dodaje se u izveštaju.

Tokom izveštajnog perioda nije bilo sastanaka na visokom nivu između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, pa samim tim nije bilo ni napretka u primeni postojećih sporazuma, niti konstruktivnog angažovanja u dijalogu o normalizaciji odnosa. Sastanak u Parizu, planiran za početaj jula, otkazan je, podseća se u izveštaju.

Gutereš se u izveštaju osvrnuo i na hapšenje i pritvor zaposlenih u UNMIK 28. maja, ocenjujući kao stvar za zabrinutost njihove povrede i pravne procedure koje sprovode kosovske vlasti.

Uzimam u obzir saradnju kosovskih vlasti i drugih aktera sa timom koji je formiran ad hok kako bi se ispitale okolnosti pritvaranja UNMIK službenika. Pozivam vlasti Kosova da poštuju privilegije i imunitet osoblja UN, napisao je Gutereš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari