Gutereš: Kosovo nazaduje 1Antonio Gutereš Foto: EPA / GAIN EHRENZELLER

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je kritikovao vlasti u Prištini.

On je naveo da su „nazadovali“ procesi vezani za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK i demarkaciju sa Crnom Gorom.

U prethodna tri meseca na Kosovu je vidljivo nazadovanje u ključnim oblastima, naveo je šef UN Antonio Gutereš u novom izveštaju koji će se 17. februara naći pred ambasadorima Saveta bezbednosti UN.

„Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije je duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona“, naveo je Gutereš u izveštaju u koji je Internet portal RTS-a imao uvid.

Kao drugi ključni događaj u prethodna tri meseca, šef UN naveo je ubistvo jednog od lidera Srba sa severa Kosova, Olivera Ivanovića, navodeći da je ovo ubistvo izazvalo „šok i bes“ na Kosovu i širem regionu.

Šef Ujedinjenih nacija upozorio je, posle dugo vremena, na sporost procesa povratka prognanih, navodeći da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo svega 498 osoba – najmanje od 2000. godine, od kada se o ovom problemu izveštavaju ambasadori Saveta bezbednosti.

Sednica Saveta bezbednosti o Kosovu zakazana je za 17. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari