Halcel: Vučićevo manevrisanje doprinosi napetosti u regionu 1Foto: FoNet/Marija Рoković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja da se „klati“, računajući i na to da će se pridruži EU zadržavajući poseban odnos sa Moskvom, rekao je Pobjedi Majkl Halcel viši saradnik u Institutu za spoljnu politiku Džon Hopkins univerziteta u Vašingtonu.

To će se sigurno pokazati iluzornim, ali će njegovo manevrisanje doprineti napetosti u regionu.

Predvođena predsednikom Milom Đukanovićem, Crna Gora je definitivno zauzela svoje mesto u zapadnim evroatlantskim institucijama i počela da uživa u benefitima tog procesa.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja da se „klati“, računajući i na to da će na neki način moći i da ,,zaokruži krug“ tako što će se na kraju pridružiti EU zadržavajući i poseban odnos sa Moskvom“, rekao je on.

Ovo uverenje, kako je rekao Halcel, će se sigurno pokazati iluzornim, ali se bojim da će, dok Beograd ne shvati uzaludnost svog balansiranja, njegovo manevrisanje doprineti napetosti u regionu.

„Reči imaju značenje – i uticaj – pa mi je mahanje verbalnim blatom između Beograda i Podgorice za veliko žaljenje“, rekao je Halcel, ocenjujući odnose Crne Gore i Srbije.

„Nijedna strana nije potpuno nevina, niti ijedna dobija bilo šta od ovog ponašanja. Da su Srbija i Crna Gora članice EU, a da ne pominjemo NATO, taj animozitet bi brzo nestao“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari