Han: Cilj samita u Berlinu uklanjanje blokade dijaloga između Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi cilj samita Berlinu u prvom redu trebalo da bude uklanjanje blokade dijaloga između Beograda i Prištine i pozdravio je inicijativu Pariza i Berlina što ponovo pokazuju interesovanje za region.

Doduše, dodao je on, jasno je da mora doći do održivog rešenja za obe zemlje, koje bi mogući dogovor trebalo naposletku da sprovedu i zastupaju pred svojim stanovnicima. Rešenje nametnuto spolja ne može da funkcioniše, rekao je Han za agenciju DPA, objavio je Fokus, a prenosi Dojče vele.

Na pitanje mogu li Severna Makedonija i Albanija računati na njegovu podršku kada je reč o početku pristupnih pregovora sa EU koji su pranirani za jun, Han je odgovorio: „Optimističan sam, smatram da će Evropska komisija krajem maja na temelju jednoglasno donetih kriterijuma dati pozitivne preporuke za obe zemlje“.

Posle toga će na državama-članicama biti da donesu odluku, u šta će biti uključene i aktuelne političke ocene – kao što je u slučaju Severne Makedonije okončanje spora oko imena sa Grčkom, rekao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari