Han: EU mora da se širi na Balkan, ali ne mogu sve zemlje istovremeno u nju 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Berlinu da Evropska unija mora da se širi na područje Balkana, ali je odbacio mogućnost da se sve zemlje sa tog prostora istovremeno pridruže Uniji, ocenivši da se reforme u njima ne sprovode istom brzinom.

Ukoliko neka zemlja brže napreduje na putu pristupanja EU, ne bi trebalo da bude oštećena zbog onih država u kojima je taj proces sporiji, rekao je Han, prenosi RTCG.

Proces pristupanja, kako je dodao, predstavlja pozitivan signal za investitore, a smanjenjem nezaposlenosti mladih u regionu se smanjuje i rizik od mogućnosti regrutovanja radikalnih ili čak terorističkih pristalica.

Balkanske zemlje su naši susedi i ne može i ne sme da nam bude svejedno kakva je njihova politička i ekonomska situacija, poručio je Han.

On smatra da Bregzit neće imati ni pozitivan ni negativan uticaj na proširenje EU.

Niko ne kaže da posle odlaska Velike Britanije moramo da primimo više novih država da bismo kompenzovali taj izlazak, a isto tako Bregzit nije razlog da se proces integracija zapadnog Balkana zaustavi, kazao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari