Haradinaj: Amerika da traži priznanje Kosova 1Foto: Facebook /Ramuš Hradinaj

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da je, tokom posete Vašingtonu, od SAD tražio da u dijalogu ne tretira Kosovo jednako kao Srbiju i da bi Amerika trebalo da upotrebi svoju moć, da izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

Govoreći o poseti SAD Haradinaj je, u emisiji “Rubikon” na KTV, kazao da je u Vašingtonu razgovarao o članstvu Kosova u NATO ali i o pitanju vizne liberalizacije za građane Kosova, prenosi portal Kosovo onlajn.

„Sjedinjene Države imaju uticaj i na bilateralne odnose Kosovo-Amerika, jer u poređenju sa drugima Kosovo je jedina zemlja koja se ustrojila sa Amerikom po mnogim pitanjima i zato se prema Srbiji ne može odnositi jednako, jer ona postupa suprotno SAD“, rekao je Haradinaj.

Od Amerike sam tražio da u pitanjima u odnosu na nas, ali i u pitanju dijaloga, ne tretira Kosovo jednako kao Srbiju, naveoje Haradinaj ističući da „ne postoji zemlja na svetu koja je više proamerička od Kosova“. „Mislim da je situacija vrlo jednostavna. Amerika bi trebalo da koristi svoju snagu po pitanju Srbije, Amerika bi trebalo da vrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo“, istakao je bivši kosovski premijer.

Haradinaj je ocenio da su novi premijer Aljbin Kurti i predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani preuzeli su obaveze tokom izborne kampanje „nudeći ukidanje takse na srpsku robu“.

Ideju potpunog reciprociteta sa Srbijom haradinaj je nazvao nelogičnom, ocenivši kako bi takva mera bila ispod praga koji je postavljen za priznanje nezavisnosti Kosova.

“Kurti je trebalo da kaže da je taksa mala mera. ‘Ne slažem se sa Haradinajem. Želim dodatne mere’. A oni su dali pogrešnu ponudu… Svaka vlada koja dođe trebalo bi da poveća svoj budžet, plate, investicije, regionalni i međunarodni plan, a ne da padne niže od onoga što je neko drugi učinio”, rekao je Haradinaj.

On je ponovio svoju izjavu da je novi premijer Aljbin Kurti prevarant. Čak će se, prema njegovim rečima, uskoro videti „kakav je Kurti“, prensoi Kosovo onlajn.

“Moja poenta je da je Kurti prevarant, prvo je prevario doktrinu koju je ljudima ponudio, doktrinu odanosti nacionalnim interesima i druge interese koji su evoluirali u nešto drugo. U mnogim aspektima postoji varljiv pristup. Njegova dogma je varljiva, a borba protiv korupcije je prevara, na primer, lokalna vlast u Prizrenu može poslužiti kao argument”, rekao je Haradinaj.

Govoreći o ideji reciprociteta sa Srbijom koja će zameniti taksu, Haradinaj je rekao da novi premijer Aljbin Kurti nije konvencionalan u spoljnoj politici.

„Prilično je slab u spoljnoj politici i napravio je grešku što je postavio Konjufcu za ministra spoljnih poslova, nema iskustva, jer je mlad, nije trebao da prihvati taj posao, mogao je dobiti druge poslove, zašto ne, to je na njemu”, rekao je Haradinaj.

On je ocenio i da su ga protivljenje ideji o korekciji granice sa Srbijom kao i stopostotna taksa na srpsku i bosansku robu koštale premijerske funkcije. Za poziv od Specijalnog suda u Hagu Haradinaj rekao da je čista pravna ucena zbog takse.

„Ja sam izvukao posledice, izgubio sam vlast. Prošao sam kroz ono što sam prošao, ali prošao sam kroz neka pitanja. Pod jedan, nisam postideo svoju državu i pod dva, nisam prihvatio ucene za podelu svoje zemlje“, rekao je u intervjuu Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari